NA MEJI LEGALNEGA

Nesojenemu županu zaprli hišo erotike

Objavljeno 25. november 2017 21.46 | Posodobljeno 25. november 2017 21.48 | Piše: Aleš Andlovič

Kriminalisti so podjetnika in politika Gregorja Jagra povezali s prostitucijo in trgovino z ljudmi v zgodbi, katere glavni akter naj bi bil avstrijski pretepač Predrag Krsikapa.

Čutnih užitkov si ni več mogoče privoščiti. FOTO: Aleš Andlovič

»Nekdo mi nagaja že leta in zdaj imam tega dovolj,« je dejal Mariborčan Gregor Jager, potem ko se je minuli teden znova znašel pod drobnogledom policistov. Podjetnika, politika, mestnega svetnika, okoljevarstvenika in celo kandidata za mariborskega župana so kriminalisti tokrat povezali z zgodbo, veliko resnejšo od vseh njegovih afer – s prostitucijo in trgovino z ljudmi. Četudi je bilo že od odprtja mariborskega erotično-masažnega salona v Melju aprila lani jasno, da gre za posel na meji legalnega, pa je afera izbruhnila šele minuli teden. Sicer je prostitucija v Sloveniji dekriminalizirana in ni niti prekršek, sta pa še vedno kazniva tako zvodništvo kot trgovina z ljudmi.

Enajst sob

Mariborski erotično-masažni tempelj je premogel enajst sob, za vsako maserko eno. Toda maserke, za katere so policisti prepričani, da so v resnici delovale kot prostitutke, so morale za svoje delovanje odpreti svoje podjetje in so delovale kot samostojne podjetnice. Za svoje storitve so izdajale račune, a jih tudi prejemale, saj so za najem sobe morale plačati astronomsko visoko ceno – 2100 evrov na mesec. Sicer so dekleta, ki so po večini prihajala iz vzhodne Evrope, uradno ponujala le erotične masaže, a je bilo javno znano, da ni ostalo le pri masiranju.

Masažno-erotični tempelj v Melju ima že nekaj časa zaprta vrata in verjetno ni junaka, ki bi si upal znova v njem izvajati enako ali podobno obrt.

»Nekdo, ki je nekoga nastanil v objektu, mu pojasnil pravila in hierarhijo ter način izvajanja prostitucije, mu določil, da se prostitucija izvaja vse dni v tednu, od desetih dopoldne do polnoči, mu postavil ceno prostituiranja, določil najemnino za sobo, ki jo je bilo treba plačati vnaprej, in mu povedal, da mora prostitucijo pred policijo prikrivati oziroma jo zanikati, je po našem mnenju izpolnil vse znake kaznivega dejanja trgovine z ljudmi,« je dejal vodja mariborskih kriminalistov Robert Munda.

Šef mariborskih kriminalistov je s tem razkril, zakaj sta se v ospredju preiskave znašla tako Gregor Jager kot njegova poslovna partnerica Andreja Ročnik, saj je bilo njuno podjetje AG tim lastnik prostorov, v katerih je pred leti delovala pekarna, od aprila lani pa erotično-masažni tempelj. Izvedeli smo, da so bili policisti hudodelski združbi, kot radi poimenujejo delovanje več ljudi, za petami že več mesecev, prisluškovali so jim in zaradi čezmejnih razsežnosti sodelovali tudi z avstrijskimi varnostnimi organi.

Preiskave tudi v Avstriji

Isti dan, ko so potekale hišne preiskave prostorov medtem zaprtega masažnega templja v Mariboru, so udarili tudi avstrijski policisti. Po naših podatkih so prečesali podobne masažne klube v Gradcu, Beljaku, Celovcu in na Dunaju. Že vse od začetka je znano, da sta Gregor Jager in Andreja Ročnik svoje poslovne prostore oddala avstrijskemu podjetju Neuwirth Imobilia, za katerim stoji avstrijska državljanka madžarskih korenin Eszter Nuewirth. Ta naj bi bila tesno povezana z Avstrijcem črnogorskih korenin Predragom Krsikapo, ki naj bi iz Avstrije vlekel vse niti domnevne trgovine z ljudmi in pri severnih sosedih imel celo več cvetočih erotično-masažnih templjev pod blagovno znamko Laufhaus.

Izvedeli smo, da mariborski kriminalisti Gregorju Jagru sicer niso prisluškovali, a zato naj bi se v prisluhih močno obremenila njegova partnerica in solastnica objekta v Melju Andreja Ročnik. Ta naj bi aktivno sodelovala ne samo pri premagovanju birokratskih preprek za delovanje tovrstnega kluba, ampak naj bi se po telefonu dogovarjala z Eszter Neuwirt, ki ni govorila slovensko, a je kljub vsemu vodila masažno-erotični tempelj, ter s preostalimi vpletenimi soodločala tako o ceni najemnine za sobe kot o usodi najemnic (beri maserk). Tako Jager kot Ročnikova sta po prepričanju kriminalistov dobro poznala delovanje in pravila igre v erotično-masažnem templju. Izvedeli smo, da so imela dekleta tudi dva varnostnika, ki sta skrbela za red ob morebitnih neprijetnostih z gosti.

Pridržanje so odpravili

Poleg Predraga Krsikape, Eszter Nuewirth, Andreje Ročnik in Gregorja Jagra so slovenski policisti ovadili še pet fizičnih oseb, povezanih z delovanjem masažnega templja, in eno pravno – gre za slovensko podjetje Neuwirth Imobilia, katere zastopnik je prav Eszter Neuwirth.

Kdo je glavni 45-letni Predrag Krsikapa? Rojen v Gradcu se je že v mladih letih začel ukvarjati z borilnimi veščinami. Bil je prvi avstrijski borec v full kontakt športu pod imenom vale tudo, pred desetimi leti pa je presedlal v borbe v kletki. V tej disciplini je neporažen, zato je dobil ime Unbreakable, Nezlomljivi.

Kakšen bo epilog zgodbe, je težko napovedovati. Masažno-erotični tempelj v Melju ima že nekaj časa zaprta vrata in verjetno ni junaka, ki bi si upal znova v njem izvajati enako ali podobno obrt. Usoda glavnih akterjev pa je poslej v rokah tožilcev in preiskovalnih sodnikov. Četudi je iz podobnih zgodb trgovanja z ljudmi povsem običajno, da vpleteni pristanejo v priporu, pa se to zdaj ni primerilo. »Na območju Slovenije smo pridržali štiri ljudi, ko so razlogi za pridržanje prenehali, smo ga odpravili,« je obrazložil Robert Munda. Marsikdo, ki je pri očitkih trgovanja z ljudmi pristal za zapahi in tam čakal na sojenje, bo prepričan, da je ta bonus povezan z delovanjem enega izmed vpletenih iz slovenske politične sfere.


Afera varilci pred propadom

Kriminalisti pa Gregorja Jagra preiskujejo ne samo zaradi vpletenosti v erotično-masažni salon, ampak tudi zaradi zaposlovanja v njegovem podjetju Jagger, d. o. o. Preiskovalci trdijo, da sta Jager in njegova desna roka Andreja Ročnik dvanajstim Kitajcem in štirim iz Bangladeša pomagala pri nezakoniti priselitvi v Evropsko unijo, češ da sta pristojne organe preslepila, da so tem ljudem izdali dovoljenje za bivanje in delo. Očitajo jima, da sta prikazovala, da bodo tuji varilci delali v Sloveniji, kjer varilcev zares primanjkuje, zato je država zanje tudi izdala dovoljenje, a zdaj ti delavci dodane vrednosti ne ustvarjajo pri nas, ampak na tujem. Jager je zaradi obtožb zgrožen, smo pa tudi izvedeli, da obstaja velika verjetnost, da v zadevi s kitajskimi varilci sploh ne bo uvedena preiskava.

 

Deli s prijatelji