KULTURNI VEČER

Narodne v sliki, plesu in besedi

Z 21 deli so se predstavili slikarji občin Naklo in Cerklje na Gorenjskem.
Fotografija: Priznanje je prejela tudi Darinka Kralj iz Društva likovnikov Cerklje.
Odpri galerijo
Priznanje je prejela tudi Darinka Kralj iz Društva likovnikov Cerklje.

Članice in člani Kulturnega društva Tabor Podbrezje so v dvorani v Podbrezjah pripravili 9. kulturni večer z naslovom Narodne v sliki, pesmi, plesu in besedi. Z 21 deli so se predstavili slikarji iz dveh društev, iz občin Cerklje na Gorenjskem in Naklo. Letos so za likovni izziv izbrali dela arhitekta Jožeta Plečnika, saj letos praznujemo 150. obletnico njegovega rojstva. Slikarji so se predstavili z upodobitvami v olju, akrilu, kolažu, glini in svinčniku. Na območju Gorenjske se je veliki arhitekt podpisal pod 42 del.

Pobudo za prireditev je pred desetimi leti dala slikarka Ronka Kozjek. Ideja je zaživela in tako so se likovnikom iz občine Naklo zadnja leta pridružili člani Društva likovnikov Cerklje. Dela so nastala v zadnjih mesecih in obsegajo Plečnikova dela v slovenskem prostoru. Osvetlili so jih z besedo in pesmijo in se tako najlepše poklonili arhitektu, ki si je močno prizadeval, da bi z lastnim umetniškim ustvarjanjem dal slovenski arhitekturi izrazito prepoznavnost.

Na ogled so bila dela slikarjev iz društev Naklo in Cerklje na Gorenjskem.
Na ogled so bila dela slikarjev iz društev Naklo in Cerklje na Gorenjskem.

Predsednica društva Tabor Daca Perne in podpredsednik Milan Debeljak sta se navzočim slikarjem zahvalila s pisnimi priznanji in cvetjem. Letos so sodelovali slikarke in slikarji iz občine Naklo Angelca Križaj, Barbara Pogačnik, Dana Šemrov, Franci Markovec, Mija Kramarič, Metka Vovk Mauser, Matjaž Mauser, Ronka Kozjek, Zdravko Purgar, Tilka Purgar in Tone Strlič, iz Društva likovnikov Cerklje pa Alojzija Golob, Darinka Kralj, Dragica Markun, Marinka Štern in Zofija Kacin. V dvorani v Podbrezjah so nastopile tudi sopranistka Mateja Praprotnik Dolar in pevke ženskega zbora Dupljanke, ki jih vodi Katja Klančnik Jelenc.

Mlada voditelja Eva Čadež in Andraž Aljančič sta predstavljala avtorje del in pomen Jožeta Plečnika, še pred večerno prireditvijo pa sta pevki Marta Habe in Katja Križnar peli koroške in druge slovenske Marijine pesmi v bližnji taborski cerkvi. 

Predsednica društva Tabor Daca Perne in podpredsednik Milan Debeljak FOTOGRAFIJE: Janez Kuhar
Predsednica društva Tabor Daca Perne in podpredsednik Milan Debeljak FOTOGRAFIJE: Janez Kuhar

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije