PREOBRAT

Najprej obsojen, danes vodi biznis s konopljo

Objavljeno 30. julij 2017 20.43 | Posodobljeno 30. julij 2017 20.43 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda

Janka Pirca so sprva kaznovali zaradi osmih sadik konoplje.

Uporaba konopljinih trihomov oziroma prahu je zelo široka. Foto: Tanja Jakše Gazvoda

BREŽICE – »Konoplja me je osvobodila, zaradi nje sem prišel do določenih spoznanj,« prizna Posavec Janko Pirc iz Mrzlave vasi. Javnost ga je spoznala pred leti, ko je bil na krškem sodišču najprej obsojen zaradi osmih sadik konoplje, ki jih je na domačem vrtu posadil, da bi pomagal partnerici, ta je zbolela za multiplo sklerozo, in sinu, ki boleha za sladkorno boleznijo. Sam je namreč želel izdelovati zdravilno konopljino smolo, ki je bila na črnem trgu draga.

Sprva je bil zaradi osmih sadik, ki so rasle med zelenjavo, obsojen na pogojno kazen, a se s sodbo ni sprijaznil, zato se je podal v boj s sodnimi mlini. Višje sodišče je prvostopenjski sodbi pritrdilo, vrhovno pa je menilo, da Pirc ni storil kaznivega dejanja.

»To je rastlina, ki je stigmatizirana le zaradi interesa kapitala, pohlepa in farmacevtskih lobijev,« poudarja, ko razkazuje lično urejeno trgovino v središču Brežic. Tu prodajajo konopljine izdelke, a prostor ni namenjen le prodaji, temveč predvsem izobraževanju, ozaveščanju in predstavitvi konoplje, ki je ena najbolj vsestranskih rastlin.

»Gre za zelo staro znanje in recepte, ki jih znova odkrivamo. Zavedati se namreč moramo, da smo mi del narave, ne narava del nas. Pa ne mislim le na konopljo, ampak tudi na druge rastline,« poudari sogovornik. Pirc je prepričan, da se je uradna medicina preveč umaknila od narave, kar je spoznal tudi pri zdravljenju partnerice in sina.

»Ko je zbolel sin, je bila 24 ur na dan moja edina misel, kako bi mu pomagal. Takrat sem odkril konopljino smolo, ki pomaga tako pri sladkorni bolezni kot multipli sklerozi, a je bila na črnem trgu zelo draga, zato sem konopljo posadil sam in želel eksperimentirati z njo, da bi torej tudi sam izdelal smolo. A policisti so mi jo poželi leta 2012. Me je pa na sodišču februarja 2015 zabolela izjava sodnika, ki mi je, ko me je obsodil na pogojno kazen, dejal, naj se s tem ne ukvarjam več, naj raje konopljo še naprej kupujem na črnem trgu. S tem je dekriminaliziral črni trg, kriminaliziral pa majhnega človeka. To je v nasprotju z izvajanjem sodniške funkcije,« je kritičen Pirc, ki je prav zaradi postopka vložil tožbo proti državi.

Posavska, ne kitajska

Štiri leta se je zaradi osmih sadik boril s sodnimi mlini. »Oprostilna sodba mi je tisti dan rešila življenje, šele potem sem se začel počasi znova postavljati na noge. Sodstvo mi je namreč povzročilo nepopravljivo škodo in mi umazalo ime: uničilo mi je družino, socialni status in načelo še moje zdravje. Pravzaprav ni denarja, ki bi mi lahko poplačal vse gorje, ki sem ga moral prestati,« je priznal.

Danes devetletnemu sinu, ki ima tudi inzulinsko črpalko, pomaga s konopljinimi trihomi, z njimi preprečuje poslabšanje bolezni. Konopljini trihomi so konopljin prah, kristali, ki jih dobimo z mehanskim odvajanjem, suho frakcijo le-teh iz suhih listov in cvetov konoplje za industrijske namene. Sicer pa je v trgovini sredi Brežic na voljo več izdelkov, na primer konopljina semena, konopljino olje pa eterično olje te rastline, konopljina smola, hidrolat, proteini, konopljino mazilo, ponudbo pa še dopolnjuje z izdelki drugih slovenskih proizvajalcev.

»Cene so nižje kot na črnem trgu, mazila so bolj koncentrirana, za izdelke pa uporabljamo semena konoplje, ki zraste tu, pri nas, v Posavju, ne pa na Kitajskem, kjer je vprašljiva čistost. In na evropskem trgu je več kot 90 odstotkov izdelkov narejenih na Kitajskem,« je poudaril Pirc in dodal, da pri izdelavi sodelujejo s podjetjem iz tujine. V dejavnost bodo vključili farmacevta, do konca leta načrtujejo kar več zaposlitev.

»Lani smo imeli s konopljo zasajena dva hektarja površin, letos 15, v nekaj letih želimo v Posavju s konopljo zasejati 100 hektarjev, zato tudi iščemo kmete, ki bi bili pripravljeni sodelovati,« poziva.

Seveda je konoplja vsestransko uporabna, tudi v papirni in tekstilni industriji, pa za gradbeni material in še kaj, tako da se z njenim gojenjem odpirajo številne nove gospodarske možnosti in priložnosti. 

Pomaga, da se telo zdravi samo

»Naše telo ima svoj endokanabinoidni sistem. Endokanabinoidni receptorji v našem telesu so kot vrata oziroma členi, na katere se vežejo kanabinoidi, ki jih proizvaja vsako telo. Kanabinoidi uravnavajo in varujejo naše celice, dvigujejo tudi energetsko stanje v celicah. Ko zbolimo in nam pade imunski sistem, kanabinoidi poskrbijo, da se v samih celicah, tkivu in telesu znova vzpostavi ravnovesje. In če naše telo ni sposobno proizvajati kanabinoidov, lahko s pomočjo konoplje dvignemo energetsko raven in pridemo do ravnovesja. A konoplja ne zdravi, ampak le pomaga, da se telo začne zdraviti samo, da vzpostavi ravnovesje,« je Pirc razložil delovanje konoplje, s katero so si ljudje tisočletja lajšali različne zdravstvene težave.

 

Deli s prijatelji