POMOŽNA POLICIJA

V slovenski policiji nekaj razočaranja: kljub pozivom se ljudje ne odzovejo

Slovenska policija je objavila nov javni razpis, s katerim k sodelovanju vabijo več kandidatov za pomožne policiste.
Fotografija: FOTO: Generalna policijska uprava
Odpri galerijo
FOTO: Generalna policijska uprava

Slovenska policija je kmalu po razglasitvi epidemije koronavirusa na svoji spletni objavila sporočilo, da v svoje vrste vabi pomožne policiste. To lahko postanejo študenti, brezposelni, zaposleni (za določen in nedoločen čas) in ne nazadnje tudi upokojenci. Vsi tisti torej, ki izpolnjujejo razpisne pogoje in so stari od 18 do 60 let. A javna objava policije na facebooku ni bila naravnava na čas koronavirusa, le sovpadla je, saj so pomožni policisti od nekdaj redni sestav policije, z razpisi pa jih vabijo k sebi kar dvakrat na leto. Ali je letos večje povpraševanje po vstopu med pomožne policiste, smo se pogovarjali z vodjo stikov z javnostjo pri policiji Vesno Drole.

Ali ste z letošnjim pozivom morda zabeležili večje zanimanje ljudi, da bi postali pomožni policisti?

Naša potreba po pomožnih policistih ostaja vseskozi enaka, zato imamo razpis za vpis v pomožno policijo odprt vse leto. Tehnično gledano je razpis objavljen dvakrat letno, da lahko naredimo zajem in kandidate napotimo na usposabljanje. Doslej je bil odziv na razpis različen, vendar na žalost mnogo manjši, kot bi si želeli.

Koliko pomožnih policistov bi si želeli sprejeti medse in koliko jih je trenutno v sestavi slovenske policije?

Zagotoviti želimo konstanten pritok kakovostnih kandidatov za policiste, kolikor jih lahko letno usposobimo. V primeru pomožne policije je to najmanj 50 kandidatov za pomožne policiste za eno izvedbo usposabljanja od skupaj dveh usposabljanj. Številčnost sestava pomožne policije se nenehno spreminja zaradi poteka petletne pogodbe, dopolnitev zgornje meje starosti, prehoda v redni sestav policije in drugih razlogov, kot so selitev, redno delo, zdravstveni razlogi in podobno, vendar se ta številka giblje okoli 500.

Ste se letos javnega poziva lotili kako drugače, prek drugačnih načinov obveščanja kot prejšnja leta?

Aktivna politika zaposlovanja je ena od prioritetnih nalog policije. Javnosti poklic policista, njegovih prednosti in poslanstvo, torej poklic, ki ponuja ne le plačila, pač pa številne izzive, tudi ugodnosti, dinamiko in osebno zadovoljstvo pri nudenju pomoči drugim, vseskozi predstavljamo na različne načine, predvsem zadnje leto in pol še intenzivneje, in sicer s predstavitvami na različnih tržnicah poklicev in zaposlitvenih sejmih ter s predstavitvami v osnovnih šol in zlasti v srednjih, za pomožno policijo tudi s predstavitvami v krogu študentov, med brezposelnimi ter med starejšimi že zaposlenimi in tudi upokojenimi ali ravno pred tem. Za kanal obveščanja se med drugim veliko poslužujemo računov slovenske policije, ki jih ta ima na družbenih omrežjih.



So ljudje dobro seznanjeni z nalogami pomožne policije?

Opažamo, da mnogi sestava pomožne policije podrobneje ne poznajo ali pa sploh še niso slišali zanj, čeprav je ta od nekdaj del slovenske policije. Nekaterim je vstop v pomožno policijo uresničitev dolgoletnih sanj o tem, drugi želijo na ta način prispevati svoj delež k varnosti države, tretji pa se odločijo, da  je to le vmesna postaja do vpisa v redni sestav policije.

Kakšna so najpogostejša vprašanja potencialnih kandidatov?

Vsak si želi nekakšne individualne obravnave in njihova vprašanja se ponavljajo z vsem tistim, kar jim med predstavitvijo že povemo, kot da bi še enkrat radi slišali ali pa dobili potrdilo. Pri kandidatih za pomožne policiste so zlasti pogosta vprašanja o usklajevanju obveznosti z njihovo dosedanjo zaposlitvijo, nato sledijo vprašanja o preizkusu telesnih zmogljivosti, morebitnih omejitvah zgornje starosti za vstop v naše vrste (pri pomožni policiji je to 60 let) ter o prehajanju v redno zaposlitev v policiji (v pomožni policiji ne gre za delovno razmerje, ampak za pogodbeni odnos s policijo). Precej je tudi vprašanj o stopnji izobrazbe: mnogi bi želeli postati pomožni  policisti, vendar imajo izobrazbo nižjo od zahtevane, ki je srednja strokovna
ali srednja splošna izobrazba (peta stopnja). Sicer pa smo najpogostejša vprašanja zbrali in skupaj z
odgovori objavili na naši spletni strani.

Kakšno delo trenutno opravljajo pomožni policisti?

Pomožni policisti so razporejeni na tisto policijsko upravo, na območju katere imajo stalno prebivališče (če je nekdo iz Kostela, Cerknice, Tunjic ali Zagorja ob Savi, bo razporejen na Policijsko upravo Ljubljana). Na tem območju ob morebitnem vpoklicu izvajajo policijska pooblastila. Vpoklicani so v primerih, ko je zaradi nemotenega opravljanja nalog policije treba nadomestiti odsotnost večjega števila aktivnih policistov, tj. ob naravnih in drugih nesrečah, ko je huje ogrožena javna varnost, za zavarovanje državne meje, v primerih krize oziroma izrednega ali vojnega stanja. Trenutno so največkrat vpoklicani v povezavi s povečanim pretokom nedovoljenih migracij, delajo pa izključno na terenu.

Verjetno imajo zaradi epidemije koronavirusa več dela kot v istem obdobju lani?

Po zakonodaji jih lahko vpokličemo 30-krat na leto oziroma za največ 30 dni. Zaradi koronavirusa pa letos lahko, ob soglasju pomožnega policista, tudi večkrat.

Kolikšna je plača pogodbenega policista?

Plača za čas usposabljanja in vpoklica je 21. plačilni razred, kar pomeni 964,94 evra bruto. Pomožnemu policistu pa pripada tudi plačilo za pripravljenost, določeno od osnove, ki jo predstavlja bruto znesek minimalne plače in znaša 0,8 odstotka na dan, kar je bilo na dan 1. 3. 2020 7,52 evra na dan.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije