RDEČE OPOZORILO

Močna neurja po državi podirajo drevesa in odkrivajo strehe, več tisoč ljudi je brez elektrike (FOTO)

Po podatkih Arsa je na Kredarici pihal veter s hitrostjo 130 kilometrov na uro.
Fotografija: Podirajo se drevesa. FOTO: Milko Kenda
Odpri galerijo
Podirajo se drevesa. FOTO: Milko Kenda

Agencija RS za okolje (Arso) je izdala rdeče opozorilo za vso državo. Nevihtna celica, ki je prišla iz Avstrije in Italije, se je namreč razširila nad vso državo. Vremenoslovci napovedujejo močne sunke vetra, ki bodo dosegali nad 100 kilometrov na uro, opozarjajo pa tudi, da lahko posamezne nevihtne celice prinesejo tudi debelejšo točo.

Močni sunki vetra, ki so ponekod dosegali nad 100 kilometrov na uro, so po državi podirali drevesa in odkrivali strehe, med drugim na območju Celja, Laškega, Rogaške Slatine in Slovenskih Konjic. Brez električne energije je v različnih delih države več tisoč odjemalcev.

Po hudih poškodbah, ki jih povzroči toča, običajno ni pomoči. FOTO: Undefined Undefined/getty Images Getty Images/istockphoto
Po hudih poškodbah, ki jih povzroči toča, običajno ni pomoči. FOTO: Undefined Undefined/getty Images Getty Images/istockphoto

Veter je po državi podiral drevesa in odkrival strehe. Po podatkih Arsa je na Kredarici pihal s hitrostjo 130 kilometrov na uro, na Uršlji gori 94 kilometrov na uro, v Celju pa je veter dosegel hitrost 80 kilometrov na uro.

V številnih krajih so na terenu intervencijske službe. Močno neurje je po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje med drugim odkrilo več streh stanovanjskih in gospodarskih objektov na območjih občin Celje, Laško, Rogaška Slatina, Slovenske Konjice, Šentjur, Velenje, Vojnik, Šoštanj.

Na več prizadetih območjih, med drugim na območju Celja, Šentjurja, Šoštanja in Velenja, je podrtih tudi nekaj električnih drogov, zaradi česar je motena dobava električne energije.

Kot je razvidno na spletni strani Elektra Ljubljana, je tudi na njihovem območju trenutno brez električne energije okoli 21.700 uporabnikov. Prav tako je brez električne energije več tisoč odjemalcev na območju Elektra Maribor. Kot so na Elektro Maribor navedli na spletni strani, uporabnike prosijo za razumevanje in opozarjajo, naj z napravami ravnajo previdno, kot da so pod napetostjo.

Po vsej državi poročajo o intervencijah gasilcev:

  • Ob 18.30 je območje občine Laško zajelo močno neurje z močnimi vetrovi in padavinami. Razkrito je veliko streh stanovanjskih in gospodarskih objektov ter podrtih dreves, ki so poškodovali komunalno in prometno infrastrukturo. Na terenu so gasilci PGD Sedraž, PGD Laško in PGD Rimske Toplice.
  • Prav tako je ob 18.30 močno neurje zajelo območje občine Šentjur z močnimi vetrovi in padavinami. Razkrito je veliko streh stanovanjskih in gospodarskih objektov ter podrtih dreves, ki so poškodovali komunalno in prometno infrastrukturo. Podrtih je tudi nekaj električnih drogov, zaradi česar je motena dobava električne energije. Na terenu so gasilci PGD Ponikva, PGD Slivnica, PGD Dramlje in PGD Loka pri Žusmu.
  • Tudi območje občine Velenje je ob tej uri zajelo močno neurje z močnimi vetrovi in padavinami. Razkrito je veliko streh stanovanjskih in gospodarskih objektov ter podrtih dreves, ki so poškodovali komunalno in prometno infrastrukturo. Podrtih je tudi nekaj električnih drogov, zaradi česar je motena dobava električne energije. Na terenu so gasilci PGD Pesje, PGD Šalek, PGD Šentilj in PGD Škale.
  • Ob 18.33 je območje občine Celje zajelo močno neurje z močnimi vetrovi in padavinami. Razkrito je veliko streh stanovanjskih in gospodarskih objektov ter podrtih dreves, ki so poškodovali komunalno in prometno infrastrukturo. Podrtih je tudi nekaj električnih drogov, zaradi česar je motena dobava električne energije. Na terenu so gasilci PGE Celje, PGD Celje Gaberje, PGD Ljubečna, PGD Zagrad Pečovnik in PGD Ostrožno.
  • Ob 19:00 je območje občine Slovenske Konjice zajelo močno neurje z močnimi vetrovi in padavinami. Razkrito je veliko streh stanovanjskih in gospodarskih objektov ter podrtih dreves, ki so poškodovali komunalno in prometno infrastrukturo. Na terenu so gasilci PGD Slovenske Konjice in PGD Žiče.
  • Ob 19.05 je zaradi močnega vetra v občini Hrastnik, odkrilo strehe na več stanovanjskih hišah in gospodarskih poslopjih. Posredujejo gasilci PGD Hrastnik in Dol pri Hrastniku.
  • 18.07.2023 ob 19:19 je območje občine Rogaške Slatine zajelo močno neurje z močnimi vetrovi in padavinami. Razkrito je veliko streh stanovanjskih in gospodarskih objektov ter podrtih dreves, ki so poškodovali komunalno in prometno infrastrukturo. Na terenu so gasilci PGD Rogaška Slatina in PGD Steklarna Rogaška Slatina.
  • Regijski center za obveščanje Maribor je v času neurja dne 18. 7. 2023 na območju Občine Oplotnica zabeležil 5 interventne dogodke (podrta drevesa, odkrite strehe). Na krajih dogodkov so posredovali gasilci PGD Oplotnica in Slovenska Bistrica.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije