POD KRINKO KOZ IN GLASBE

Med džihadisti v Siriji tudi Slovenca Rok in Boštjan?

Objavljeno 23. september 2014 16.32 | Posodobljeno 23. september 2014 19.26 | Piše: S. N.

Rekrutiral naj bi ju bil Bosanec Bilal Bosnić, v Sloveniji pa naj bi bil Senad Čokolović, ki ga je v začetku septembra skušala aretirati bosanska policija.

LJUBLJANA – Operacija Damask, v okviru katere sta bosanska policija in bosanska obveščevalna služba aretirali več islamskih skrajnežev, razkriva skrb vzbujajoče povezave s Slovenijo. Aretirani Bilal Bosnić, ki velja za »veliko ribo«, naj bi bil rekrutiral tudi dva Slovenca in ju v imenu Islamske države (IS) poslal v boj v Sirijo. Rok in Boštjan naj bi bila tako prva Slovenca, ki sta se pridružila džihadistom na njihovem krvavem pohodu, poroča blog 20committee.com. Na »službeni poti« v Sloveniji naj bi bil tudi skrajnež Senad Čolaković.

Odmevne aretacije

V začetku septembra je v Bosni potekala operacija Damask, ki je pripeljala do aretacije 12 domačinov. V akciji, ki so jo načrtovali več tednov in je potekala pod nadzorom obveščevalne službe, nadzorujoče ekstremiste v mestih po Bosni, so potekale aretacije po Sarajevu, Kiseljaku, Zenici, Maglaju, Srebreniku, Bužimu in Tesliću.

Islamska država je pred dnevi pozvala k ubijanju državljanov mednarodne koalicije, ki sodelujejo v boju proti džihadistom. Med te države spada tudi Slovenija.

Po poročanju bosanskih medijev je bil največji ulov Bilal Bosnić, radikalist, ki naj bi bil vodja salafijskih džihadistov v Bosni. Povezan naj bi bil z Islamsko državo v Iraku in Siriji. Bosnić je prek youtuba nagovarjal podpornike, naj se pridružijo njegovi karavani, veliko časa pa je preživel v srednji Evropi, kjer je povzročal kar precej težav z rekrutiranjem džihadistov, predvsem v Italiji in Avstriji, zato je njegova aretacija še toliko pomembnejša.

Koze in glasba za krinko?

Bradatega imama so prijeli na njegovi kmetiji blizu Bužima, kjer živi s štirimi ženami in 16 otroki. Tam so našli tudi 12 gostov, ki so od Bosnića prejemali »religijska navodila«. Imam naj bi se preživljal z vzrejo koz, v prejšnjem poklicu pa naj bi bil glasbenik v narodni skupini, takrat naj bi tudi spoznal religijo. Kljub vsemu so bosanske obveščevalne službe prepričane, da je Bosnić že več kot dve desetletji prejemal podporo iz Irana, ki naj bi imel v Bosni prikrito infrastrukturo. Bosnić velja za »veliko ribo«, povezan pa je z mnogimi džihadisti, ki so se na zahodu pridružili džihadu v imenu Islamske države.

Bosanci so aretirali tudi Hamda Fojića, skrajneža, ki je v Irak poslal svojega sina. Ta je prejšnji mesec s samomorilskim napadom ubil 24 civilistov, od tega šest otrok. Fojić je svojega sina javno označil za mučenika. V akciji so prijeli še Fikreta Zukića, ki je v Sirijo poslal svoja dva sinova, in Ibra Delića iz Zenice, ki se je več mesecev boril v Siriji in se nato vrnil domov, kjer je rekrutiral nove borce. Emina Hodžića so aretirali v Sarajevu – ta je v Sirijo poslal svojo ženo in njeno družino, da se je pridružila družinskemu džihadu. Senad Hukić iz Tuzle pa naj bi pod pretvezo humanitarnih misij financiral džihadiste v Siriji.

 
image
a:1:{s:11:"description";s:14:"Bilal Bosnić.";}
 Bilal Bosnić, ki naj bi bil rekrutiral Slovenca Roka in Boštjana.

Vznemirjajoča povezava s Slovenijo?

Policistom pa ni uspelo aretirati Senada Čolakovića iz Zenice, ki zdaj rekrutira džihadiste v Bosni in jih pošilja v Sirijo in Irak. Ko so ga skušali aretirati na njegovem domu, ga ni bilo tam, njegova družina pa je dejala, da je v Sloveniji – na službeni poti.

Operacija Damask je razkrila problematično povezavo s Slovenijo, kjer naj bi bosanski radikalisti agitirali znotraj muslimanske skupnosti. Po poročanju bloga 20committee naj bi se po podatkih bosanske obveščevalne službe bojem v Siriji pridružila tudi dva Slovenca, ki ju je spreobrnil Bilal Bosnić. V boj naj bi šla Rok in Boštjan. Oba naj bi bila preživela nekaj časa na Bosnićevi domačiji v Bužimu, kjer naj bi ju pripravili na džihad. Oba naj bi bila prva Slovenca, ki sta se pridružila salafistom v imenu Islamske države.

 

Deli s prijatelji