KONGRES

Luko Mesca zapustilo skoraj 100 članov

Objavljeno 24. junij 2017 12.45 | Posodobljeno 24. junij 2017 12.45 | Piše: STA, Mo. S.

Danes se Trs in IDS združujeta v Levico.

Luka Mesec.

LJUBLJANA – V začetku današnjega ustanovnega kongresa stranke Levica, v katero se združujeta Trs in IDS, odmeva tudi izstop 94 članov in članic IDS. Izstopi so pričakovani, je ob začetku novinarjem povedal koordinator IDS ter kandidat za vodenje Levice Luka Mesec, ki z današnjim kongresom pričakuje konec težav in notranjih frakcijskih bojev.

Kot je v izjavi novinarjem pred kongresom, ki se ga udeležuje 171 delegatov, poudaril Mesec, so danes tukaj, ker je zmagalo združevanje. V Trsu je združitev izglasovalo 90 odstotkov članstva, v IDS pa 80 odstotkov. »Nekaj nezadovoljstva smo pričakovali, saj ni skrivnost, da so v obeh strankah v zadnjem letu potekali frakcijski boji,« je dejal. Izstopi iz IDS so pričakovani, a jim to ne bo pokvarilo današnjega razpoloženja, je zagotovil Mesec, tudi vodja poslanske skupine ZL, ki se bo prav tako preimenovala v Levico. Težav pri združevanju danes Mesec ne pričakuje, saj so znotraj strank razčistili nejasnosti, usklajena sta statut in program ter združitveni sporazum nove stranke.

Za začetek nove stranke pa Mesec pričakuje konec težav. Spomnil je, da so imeli v koaliciji ZL zadnje leto precej težav z notranjimi boji. Po njegovem mnenju se pred njimi odpira nov list, ko bodo lahko svojo energijo usmerjali navzven in ne navznoter, kot so jo bili primorani doslej.

Predsednica Trsa Violeta Tomič, ki bo najverjetneje tudi namestnica vodje nove stranke, pričakuje, da se bodo dogovarjali še naprej. »Če delamo novi družbeni red, je stvar več mnenj, ki jih je treba uskladiti. Ni tako preprosto, a mi smo izjemno zadovoljni z rezultatom,« je dejala in ocenila, da je nastal vrhunski program, program socializma za 21. stoletje, ki bo čuval tudi naš planet in vsakega prebivalca. »Danes je velik dan, ki ga bomo zapisali z zlatimi črkami,« je prepričana. Danes kot glavno sporočilo izpostavlja, da ima Slovenija odslej levico. »Združeno, složno, veliko, ki bo skrbela za vse brezpravne, vse stigmatizirane, za delavske pravice, sodelovala s civilno družbo in bo vedno na razpolago ljudem. Tako kot je bila poslanska skupina v DZ doslej.«

Zakaj so odšli

Pred današnjim kongresom je sicer 94 članov IDS poslalo izstopno izjavo. Navedli so, da so bili med tistimi, ki so ustanovili in zgradili Iniciativo za demokratični socializem (IDS) in tudi koalicijo Združena levica (ZL), iz katerih nastaja stranka Levica. »Z uzurpacijo imena ZL s strani njene poslanske skupine smo izgubili javni glas mladega socialističnega gibanja, skozi proces ustanavljanja Levice pa še njegovo notranjo demokracijo,« so pojasnili.

Ustanovni kongres Levice je zato po njihovem mnenju pomemben simbolni mejnik, »vendar ne v smislu povezovanja vseh naprednih sil v tej državi, kot bi si želeli sami, ampak njihovega razbitja«. A to je bila pač cena, ki jo je bil krog poslanske skupine po mnenju članov, ki zapuščajo to iniciativo, pripravljen plačati, da bi dobil, kar si je želel. »Namreč strankarski podaljšek, ki jim bo lahko vsake toliko organizirala kakšno manj ambiciozno kampanjo, sicer pa bo podložno sledila njihovemu nareku,« so pojasnili. Tako se po njihovih ocenah v ničemer ne bo razlikovala od institucij vladajočega političnega razreda, »prav tistega, ki ga je IDS želel odpraviti in zamenjati z demokratičnim odločanjem vseh delovnih ljudi«.

Deli s prijatelji