PROTIUSTAVNO DELOVANJE?

Bodo Levico in SD ukinili? Tako je odločilo sodišče

Ustavno sodišče je kot neutemeljeno zavrnilo pobudo za oceno protiustavnosti Levice in SD.
Fotografija: Ustavno sodišče je zavrnilo pobudo Vilija Kovačiča. FOTO: Blaž Samec, Delo
Odpri galerijo
Ustavno sodišče je zavrnilo pobudo Vilija Kovačiča. FOTO: Blaž Samec, Delo

Ustavno sodišče je prednostno obravnavalo pobudo za oceno protiustavnosti programa politične stranke Levica in delovanja političnih strank Levica in Socialni demokrati (SD). Pobudo je v začetku januarja letos vložil aktivist Vili Kovačič. Sodišče je po dobrih dveh mesecih pobudo za oceno protiustavnosti programa dveh političnih strank zavrnilo. 

Ustavno sodišče je odločilo tudi, da stranka SD sama nosi svoje stroške postopka.

Kaj je še odločilo ustavno sodišče?

Ustavno sodišče je tudi ocenilo, da kakršno koli zavzemanje bodisi v programu Levice bodisi z izjavami oziroma dejanji članov ali stranke za drugačno družbenogospodarsko ureditev, vključno z ideologijo, ki bi temeljila na družbeni lastnini proizvodnih sredstev in delavskem upravljanju podjetij, ne bi bilo protiustavno delovanje.

Kot neutemeljene so na ustavnem sodišču zavrnili tudi Kovačičeve navedbe, da bi bilo treba stranko Levica prepovedati v skladu z merili iz sodne prakse nemškega ustavnega sodišča. To je v primeru Nacionalne demokratske stranke Nemčije namreč ugotovilo, da stranka deluje v smeri ukinitve svobodne demokratične ureditve, ki jo zagotavlja nemška ustava in želi uvesti avtoritarno nacionalno državo in hkrati ne spoštuje človekovega dostojanstva. Ti pogoji pri stranki Levica niso izpolnjeni, ugotavlja ustavno sodišče.

Kaj je trdil Kovačič?

Kovačič je v pobudi ustavnemu sodišču za Levico trdil, da hoče novo nacionalizacijo in s tem vrnitev v stari, totalitarni politični sistem. SD pa da je naslednica »zločinske zveze komunistov«, ki se od starih časov ni distancirala.

V SD in Levici so Kovačičevo pobudo ocenili kot poskus nagajanja pred volitvami, pričakovali pa so tudi, da bo ustavno sodišče pobudo zavrnilo še pred začetkom volilne kampanje in tako, kot so dejali v Levici, preprečilo vsakršen dvom o legitimnosti izida volitev.

O zadevi so odločali ustavni sodniki Matej Acceto, Rok Čeferin, Klemen Jaklič, Rajko Knez, Špelca Mežnar, Marijan Pavčnik, Rok Svetlič, Marko Šorli in Katja Šugman Stubbs. Sklep o neutemeljeni pobudi so sprejeli s šestimi glasovi proti trem – proti so glasovali Jaklič, Svetlič in Šorli. Sodnika Jaklič in Svetlič sta dala odklonilni ločeni mnenji, sodnica Mežnar pa pritrdilno ločeno mnenje.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije