ZAPOR

Leteče glave razburile tožilca

Objavljeno 24. maj 2017 18.06 | Posodobljeno 28. maj 2017 10.31 | Piše: B. C.

Neuradno je postalo uradno: Igor Bavčar bo pet let zapornik.

Bavčarjev odvetnik Janez Koščak je prepričan, da je višje sodišče popustilo pod pritiski. Foto: Jože Suhadolnik

LJUBLJANA– Po vročitvi pravnomočnih sodb so potrjene včeraj še neuradne informacije, da bo moral nekdanji prvi mož Istrabenza Igor Bavčar zaradi pranja denarja pri preprodaji delnic tega podjetja pet let preživeti v zaporu. Po odločitvi višjega sodišča bo moral vrniti nekaj več kot 18 milijonov evrov nezakonito pridobljenih sredstev.

Potrjena je tudi kazen tri leta zapora za svetovalca Istrabenza Kristjana Sušinskega, medtem ko so višji sodniki za njegovega brata in nekdanjega šefa Maksime Holdinga, Nastjo, le spremenili izrek enotne kazni in mu določili enotno kazen treh let in devet mesecev, odšteli pa mu že prestano kazen leta in 10 mesecev zapora.

Tri tedne pred zastaranjem zadeve Istrabenz je torej jasno, da bo vse tri kmalu doletel poziv na prestajanje kazni, česar ne morejo spremeniti niti napovedi njihovih odvetnikov, da bodo na vrhovnem sodišču vložili zahteve za varstvo zakonitosti.

Bavčarjev odvetnik Janez Koščak iz Odvetniške družbe Čeferin pravi, da se po sodbi višjega sodišča ne more znebiti občutka, da je to popustilo pod pritiskom javnosti, medijev in pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča, ki naj bi zapretil, da bo osebno poskrbel, da bo sodba v tej zadevi pravnomočna, v primeru zastaranja pa bodo letele glave.

S pravosodnega ministrstva so sporočili, da se minister ne namerava odzivati na odločitev višjih sodnikov v zadevi Istrabenz, se je pa oglasil novi generalni državni tožilec Drago Šketa, ki je pozdravil tako sodbo, saj je jasno sporočilo, da »smo pred zakonom vsi enaki in da pravna država deluje«. Specializirano državno tožilstvo, in še posebej državni tožilec Jože Kozina, ki je v tem primeru zastopal obtožbo, si po njegovem zaslužijo vse priznanje za trdo in uspešno opravljeno delo. Kozina je seveda tudi sam zadovoljen s pravnomočno sodbo, bil pa je kritičen do Klemenčičevih besed o letečih glavah. Te je označil za neokusne in nedostojanstvene. 

Deli s prijatelji