TERORIZEM

»Krščanstva ne povezujem s pedofilijo, ker je par duhovnikov delalo neumnosti«

Objavljeno 16. januar 2015 21.09 | Posodobljeno 16. januar 2015 21.09 | Piše: Mo. S.

Raper Zlatko brez dlake na jeziku, a se strinja: najpomembnejši je pogovor.

Zlatko.

LJUBLJANA – Po nedavnih terorističnih napadih v Parizu je strah med Francozi pa tudi drugimi vse večji, se zdi. A naši politiki in (nekdanji) šefi varnostnih organov zagotavljajo, da je Slovenija varna država.

Denis Čaleta z inštituta za korporativne varnostne študije je v oddaji Epilog dejal, da naša vlada sicer dela veliko, a veliko je treba še postoriti, sicer pa verjame, da se tudi organi nacionalne varnosti trudijo po najboljših močeh. Boji pa se, da se pravih problemov ne dotikamo, ampak imamo popolnoma dvojna merila, češ da o Parizu poslušamo že devet dni, »teroristične napade, ki se drugje dogajajo dnevno, pa pozabimo v enem dnevu«. Prepričan je, da bo terorizem obstajal še naprej, z ukrepi pa ga lahko zgolj zmanjšamo na najmanjšo mogočo mero. Po njegovem lahko teroristična dejanja hipotetično vzamemo kot volitve. »Ko se mediji ugasnejo, varnostni organi in policija ostanejo sami in večji del teh bremen ostane na njih,« je poudaril. Politika po njegovem ne razume pravil problemov, ki terorizem ustvarjajo, upa pa, da smo se 11. septembra kaj naučili. Težav terorizma se je treba lotevati že v šolah in sociali, je še dodal.

Damir Črnčec, nekoč prvi mož Sove, pa je dejal, da je težava Slovenije v tem, da leži na transverzali, kjer potujejo džihadisti, bolj pa je izpostavljena tudi zaradi bližine BiH, od koder gredo borci v Sirijo. Tudi po njegovem operativne službe delujejo dobro, od slovenskih oblasti pa pričakuje, da vseeno jasno povedo, kje smo.


Novinarka: Borimo se proti pošasti

In kaj je za Epilog povedala ena od novinark francoskega satiričnega tednika Charlie Hebdo? Zaradi izgube kolegov je pretresena, strah jo omejuje, ne počuti se varno. »Borimo se proti pošasti, zelo močni pošasti, ki pobija ljudi po vsem svetu – v Siriji, Iraku, Nigeriji, zdaj celo v srcu Pariza,« je dejala in poudarila, da je to bitka nas vseh. Razume, da se nekateri s karikaturami ne strinjajo, a pištole nikoli ne smejo biti odgovor. »Zmagati morata razum in humor,« je prepričana in odločena, da se ne bo nikoli vdala, ampak bo pogumno nadaljevala svoje delo, čeprav ne ve, kakšna prihodnost jo čaka. »Prihodnost je za nas le jutrišnji dan,« je še povedala.

Marjan Miklavčič, nekdanji direktor Obveščevalno varnostne službe (OVS), pa je povedal, da ga skrbi pojav ekstremizma. Prepričan je, da so varnostne službe v zadnjem času svoje delo intenzivirale, zaveda pa se, da smo na občutljivem mestu, kjer poteka tranzit. Tudi po njegovem Slovenija nikakor ni ogrožena, čeprav skozi njo poteka trgovina z orožjem. Sogovorniki so se sicer strinjali s trditvijo, da nasilje rodi nasilje, zlo pa zlo. Miklavčič je razkril, da je bil priča terorističnega napada tudi sam, ko se je samomorilec pred njegovimi očmi razstrelil na avtobusu. V zvezi z grožnjami novinarjem pa je povedal, da je treba vsako grožnjo jemati resno, saj nikoli ne moremo vedeti, kdaj bo kdo prestopil mejo samoobvladanja.

Zlatko brez dlake na jeziku

V studiu Pop TV pa je bil tudi raper Zlatan Čordić - Zlatko, ki pravi, da je kriminal pač kriminal, moti pa ga, da se vedno omenja le islamski terorizem. »Zakaj nikoli ne omenjajo krščanskega ali judovskega terorizma?« se je vprašal. Za karikature Mohameda je povedal, da je to žalitev za milijardo in pol vernikov, saj da je Mohamed govoril, da smo vsi enakopravni. »Svet je izkoristil priložnost, kako napasti Irak, ki se ni hotel več podrejati. Tam je bilo pol milijona mrtvih na račun dvojčkov,« je poudaril in dodal, da krščanstva ne povezuje s pedofilijo, »ker je par duhovnikov delalo neumnosti«, torej terorizma ni treba povezovati z islamom. Navedel je tudi primere iz Iraka in Sirije: »Dali so jim orožje in jim rekli: 'Pobijte se med seboj.' Tako so si umili roke.« Izpostavil je, da je največja težava (ne)komunikacija. Treba je najti skupno besedo in dogovor, ne prenaša pa dvoličnosti, ki se po njegovem dogaja. Naj spomnimo: pred dnevi je posvaril, da ni vsak musliman tudi terorist image.

Deli s prijatelji