DIVJANJE NARAVE

Kaj se dogaja z vremenom? Odgovarja meteorolog Branko Gregorčič

Huda neurja, siloviti nalivi, močan veter, velika in dolgotrajna toča ... Poiskali smo pojasnilo, zakaj je v juliju vreme zblaznelo.
Fotografija: Meteorolog Branko Gregorčič. FOTO: Leon Vidic/delo 
Odpri galerijo
Meteorolog Branko Gregorčič. FOTO: Leon Vidic/delo 

Ob neurjih v zadnjih dneh in precej nenavadnem vremenu v juliju na splošno se je marsikomu postavilo vprašanje, kaj se dogaja z vremenom. Neurja so po naših dozdajšnjih merilih grozljiva. Veter rušilen, nalivi siloviti, toča velika in dolgotrajna. Za komentar o nenavadnih vremenskih pojavih smo prosili vremenoslovca Branka Gregorčiča

»V letošnjem juliju meja med hladnejšim in vlažnim atlantskim zrakom ter vročim afriško-sredozemskim zrakom večinoma poteka prek območja Alp. Kadar zaniha proti jugu, območje neviht in neurij zajame tudi Slovenijo (npr. 12. in 13. 7.), ob pomiku proti severu pa smo beležili krajše vročinske valove, ki so se praviloma že po štirih ali petih dneh zaključili s krajevnimi neurji,« je povedal. 

»Tako je obdobje sončnega vremena brez neviht trajalo od 14. do 16. 7. Vročina se je v tem obdobju postopno stopnjevala in v nedeljo, 16. 7., smo v Vipavski dolini in v Beli krajini že izmerili okoli 35 stopinj Celzija. Še bolj vroč dan je bil ponedeljek, 17. 7., ko se je v Beli krajini segrelo do okoli 37 stopinj Celzija, predvsem v severnih krajih pa so se popoldne že pojavile prve vročinske nevihte. V torek in sredo je na vreme v Sloveniji vplivalo več izrazitih nevihtnih sistemov, ki so se začeli razvijati nad zahodnimi Alpami (na francosko-švicarski meji), nato pa so razmeroma hitro potovali proti vzhodu in vzdolž svoje poti povzročali neurja ne le pri nas, ampak tudi na severu Italije, jugu Avstrije in kasneje tudi na Madžarskem in severu Hrvaške. Zaradi hitrih pomikov v prevladujočem zahodnem višinskem toku so neurja največ škode povzročala predvsem z močnimi sunki vetra, nekaj težav pa je bilo seveda tudi zaradi udarov strel, toče in nalivov.«

Kaj lahko pričakujemo?

Vreme ostaja nestabilno tudi danes in jutri, v nedeljo in ponedeljek pa bo po večini sončno, je sporočil Gregorčič. Nato spet sledi nestanovitno vreme v torek in sredo, od četrtka naprej pa nekaj sončnih dni.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije