NOVE ZAPOSLITVE?

Japonski roboti za 
170 delovnih mest

Objavljeno 25. oktober 2016 13.40 | Posodobljeno 25. oktober 2016 13.42 | Piše: Jadran Vatovec

Za odločitev družbe Yaskawa Electric ima največ zaslug Cerar. Novi izziv za Japonce: ni Pomurje boljše od dežele suhe robe?

Japonci naj bi se za nas odločili predvsem zato, ker je dr. Miro Cerar med nedavnim obiskom vse sogovornike očaral s svojo prepričljivostjo? Foto: STA

RIBNICA, TOKIO, MURSKA SOBOTA – »Vesel sem, da se je naš trud izplačal in da se je priznano japonsko podjetje Yaskawa Electric odločilo, da bo vlagalo prav v Slovenijo,« je svojo vlado in samega sebe brez ovinkarjenja (kar med oktobrskim zasedanjem Evropskega sveta, ki se ga je udeležil) pohvalil naš premier dr. Miro Cerar, ko se je navedeno japonsko podjetje odločilo, da bo približno 21 milijonov evrov vredno investicijo, ta med drugim pomeni tudi približno 170 novih delovnih mest, uresničevalo prav na slovenskih tleh. Tako se je odzval na pozitivno novico in spodbudno sporočilo.

Točno, predsednik slovenske vlade je ob tem izrecno (posebej) tudi opozoril, da je takšna odločitev japonskega podjetja pač neposreden rezultat prizadevanja njegove vlade in njegovega nedavnega obiska na Japonskem, kjer je več dni zapored s sodelavci vse sogovornike izčrpno seznanjal z (doslej še ne izrabljenimi) investicijskimi potenciali Republike Slovenije. Pa ne samo to, premier Cerar naj bi bil zaslužen za končno odločitev podjetja Yaskawa Electric tudi zato, ker je v minulem tednu v Sloveniji gostil predstavnike japonskega gospodarskega združenja Keidanren in jim dodatno prepričljivo predstavil naše finančno-gospodarske razmere ter tukajšnje zanje zanimive investicijske možnosti in priložnosti. Kdo pa naj nas hvali, če se sami ne bomo znali? Skratka, prav rezultat prizadevanja in dejavnosti (seznanitev, predstavitev itn.) naše vlade s premierjem Cerarjem na čelu naj bi bila nazadnje odločitev Yaskawe Electric, da med vsemi potencialnimi državami tekmicami vendarle izbere našo. Dr. Cerar verjame, da gre komaj za prvi korak v smeri privabljanja še več tujih vlagateljev v Slovenijo. Parafraziral je celo Baracka Obamo: »Ker znamo in zmoremo!« Z vsemi njegovimi ugotovitvami se, ni nobenega dvoma, strinjajo piarovski spin doktorji njegove vlade in njegovega SMC, ki so v zadnjem času, to ni bilo tako težko opaziti, vse bolj agresivni (proaktivni) pri komuniciranju z javnostmi.

Politika se »umika« v Pomurje

Kdaj pa naj bi se (najprej le poskusno) začela proizvodnja v že tretjem Yaskawinem podjetju v Sloveniji? Nekateri napovedujejo, češ da bi se morala začeti vsaj do konca leta 2018, drugi pa so bolj zadržani – kogar je že kdaj pičila kača, se boji še zvite vrvi – in menijo, da je bolj verjetno, da bi se šele v letu 2019. Ker je, torej, časa še dovolj, se zdaj komaj proučuje, na kateri lokaciji (v katerem delu Slovenije) bi bilo za Japonce še najbolj smotrno odpreti novo tovarno. Tudi zaradi slovenske politike, ki se sicer, kot nam ves čas zagotavlja, ne želi vmešavati v gospodarstvo, saj se, nasprotno, iz njega že 25 let »pospešeno« umika, menda sploh ni samoumevno, da bi bila nova tovarna na Ribniškem ali na bližnjem Kočevskem koncu. Čeprav so Japonci izbrali Slovenijo, ne pa Poljske, se bodo zdaj morali odločiti še o nečem: ali zanje ne bi bilo (zaradi morebitnih dodatnih finančnih spodbud na podlagi regionalne vlagateljske sheme tako imenovanega pomurskega zakona) še najugodneje, če bi se odločili za Pomurje oziroma Prekmurje.

Ali se z vsemi njegovimi trditvami strinja tudi cvet slovenskih ekonomistov, gospodarstvenikov in poznavalcev vlagateljskega utripa na območju Slovenije (poznavalci možnosti in preprek, na katere pri nas naletijo tuji vlagatelji), pa je, kajpak, že drugo vprašanje. Kot kaže se jih veliko med njimi kljub Cerarjevim argumentom precej bolj strinja z oceno, da se je Yaskawe Electric (še tretjič!) za našo državo, ne pa, na primer, za Poljsko, Češko ali Slovaško, odločil zaradi dozdajšnjega odličnega poslovanja dveh Yaskawinih hčerinskih podjetij, Yaskawa Slovenija in Yaskawa Ristro, ki sta konec koncev že dolgo v Sloveniji. Poslovne uspehe Yaskawa Slovenija in Yaskawa Ristro pa, kot je znano, zelo uspešno koordinira in usmerja Hubert Kosler. Japonci ga poznajo, cenijo in upoštevajo njegovo mnenje.

Koliko bo prispevala Slovenija?

Marsikdo je zato prepričan, da so v resnici predvsem njegovi argumenti, podprti s povsem konkretnimi, preverljivimi dokazi, prepričali tiste, ki imajo v vrhu Yaskawa Electric zadnjo besedo. Pa tudi v tretje gre rado, kot se neprizanesljivo glasi že ljudska modrost.

Yaskawa Ristro namreč na Ribniškem uspešno izdeluje stroje in naprave, Yaskawa Slovenija pa prva tako zmagovito trži, projektira in izdeluje tako imenovane industrijske fleksibilne sisteme. Natanko tako, Yaskawa je bila s hčerinskima podjetjema že doslej najpomembnejše proizvodno podjetje z japonskim kapitalom na Slovenskem. Slovenska vlada sicer Japonsko (v začetku leta 2015) ni brez razloga uvrstila med tri najpomembnejše strateške trge za gospodarsko sodelovanje, pa tudi blagovna menjava med Slovenijo in Japonsko se je v zadnjih letih poveč(ev)ala. Za več kot 20 odstotkov. Kar je nedvomno uspeh. Glede tega ne more biti nobenega dvoma.

Čeprav se dežurni skeptiki tudi tokrat sprašujejo, kolikšen del 21-milijonske investicijske kvote bomo nazadnje prispevali slovenski davkoplačevalci. O, ja, bilo bi zanimivo izvedeti, koliko, vendar vlada takšnih podatkov iz povsem razumljivih razlogov po navadi ne želi izdati, saj bi ji potem kako slovensko podjetje lahko takoj očitalo: »Kaj vse bi mi lahko storili in dosegli, če bi nam kdaj namenili tolikšno pomoč.« 

Deli s prijatelji