SALON VIN IN SOKOV

Jabolka so tolkli s kiji

V Boštanju na Dolenjskem pripravili prvi salon sadnih vin in sokov. Trudijo se za obuditev jabolčnika, ki mu pravijo tudi tokc in bunkuc.
Fotografija: Vse domače
Odpri galerijo
Vse domače

BOŠTANJ – »A veste, kaj je to tokc?« je na srečanju v Boštanju obiskovalce spraševal Jože Kolenc iz Rečice ob Savinji. »Ne vem, vem pa, kaj je to Tokac,« je pripomnil eden. V mislih je imel pevca legendarne skupine Dan D, Kolenc pa jabolčnik.
Razstava jabolk
Razstava jabolk

V Savinjski dolini, od koder je ta prišel s prijateljem Pavletom Korenom, ki se je v tekmovanju tradicionalnih jabolčnikov iz mešanih jabolk travniških nasadov zavihtel na tretje mesto, jabolčniku rečejo tokc. Ponekod mu pravijo tudi toukuc, tukla, bunkuc, jabučk ali pa kar mošt. V vseh primerih pa gre za prevret jabolčni sok, ki je blaga alkoholna pijača. Na angleškem govornem območju jo označujejo kot cyder.
Vse domače
Vse domače

Ime toukuc oziroma tokc naj bi dobil, ker jabolk včasih pred prešanjem niso mleli, ampak so jih s posebnim kijem, tolkcem, tolkli v lesenih posodah. Jabolčnik je bil dolgo zapostavljen, zdaj pa spet pridobiva veljavo. Na vsakoletni tradicionalni košnji po starem, ki je poleti organizirana na Lisci, koscem vedno postrežejo z jabolčnikom.
 

Najbolj priljubljen v Angliji


Sicer je poraba jabolčnika najvišja v državah, kjer je tradicionalno prisoten že stoletja. Največ ga spijejo v Angliji, kot navaja predsednik Turističnega društva (TD) Boštanj Aleš Grmovšek, pa je v Sloveniji še v povojih, čeprav se proizvodnja povečuje in znaša 7200 hektolitrov na leto.
Zmagovalci FOTOgrafije: Nada Černič Cvetanovski
Zmagovalci FOTOgrafije: Nada Černič Cvetanovski

V TD Boštanj so že pred leti pripravili ocenjevanje jabolčnikov in sadnih vin, katerega namen je bil spodbuditi pridelovalce, da predstavijo svoje pridelke in obudijo jabolčnik, tradicionalno, a pozabljeno pijačo podeželja. Vendar je šlo bolj za lokalno obarvan projekt, priključen k nekemu drugemu dogodku. Letos pa so prvič organizirali samostojni salon sadnih vin in sokov in povezali pridelovalce iz vse Slovenije.

Komisijo pod strokovnim vodstvom Tatjane Košmerl z biotehniške fakultete je presenetilo kar 66 vzorcev; 34 jih je bilo iz mešanih jabolk, 11 iz ene same sorte, ocenjevali so tudi hruškovec in sadne sokove. Med tradicionalnimi jabolčniki iz mešanih jabolk je zmagal Stane Možič z Ledine, med sortnimi pa Aleš Grmovšek iz Boštanja.

Najboljši jabolčnik iz konzumnih jabolk je pridelala Romana Kostanjevec iz Boštanja, Sašo Obolnar iz Brezovske Gore pa ga je pripravil z medom. Pri starejših letnikih je slavil Mihael Fajfar s Šmartnega ob Paki, pri posebnih jabolčnikih pa jabolčni tat laško-unionske pivovarne. Danilo Pavlovič je prispeval izvrstno sadno vino maline, Jakob in Ana Šušteršič iz Zabukovja pa sta imela najboljši sok.


Obiskovalci so lahko vse to okušali, tudi jabolka. Pa niso bili neučakani, kot bi rekel Jože Kolenc. Pravi namreč, da neučakanega Savinjčana spoznaš po tem, da gloda jabolko, ker nima časa počakati na tokc. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije