SLOVENIJA, POZOR

Iz letal jih mečejo! Nikar jih ne pobirajte, lahko so smrtno nevarne

Vsak stik se obravnava kot ugriz stekle živali.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Uroš Hočevar, Delo
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Uroš Hočevar, Delo

LJUBLJANA – Od konca septembra do predvidoma 15. novembra bodo Slovenijo ponekod precej nizko preletavala letala, iz katerih bodo odmetavali manjše paketke – vabe. Gre za jesensko akcijo cepljenja lisic proti steklini (za človeka je lahko smrtno nevarna – letno zaradi stekline po svetu umre približno 55.000 ljudi, od tega je skoraj polovica otrok, ugotavlja Nacionalni inštitut za javno zdravje). Polaganje vab se bo izvajalo v 50-kilometrskem pasu ob meji s Hrvaško, z višine 300 metrov, s pomočjo posebej prirejenih letal. 



Vaba za lisice. FOTO: UVHVVR
Vaba za lisice. FOTO: UVHVVR

Uprava RS za varno hrano, veterino in varstvo rastlin (UVHVVR) napoveduje, da se bo polaganje vab za cepljenje lisic proti steklini izvajalo s teh letališč: Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana, Portorož, Murska Sobota in Novo mesto; po potrebi bodo vključena tudi letališča v Slovenj Gradcu, Celju in Divači.

​Naj opozorimo, da se nastavljenih vab za lisice ne dotikajte. Če jih že morate prestaviti, ker so denimo na dvorišču, vabo primite z vrečo in jo odvrzite v najbližji grm. »Če je prišla vsebina vabe v stik s sluznico ali svežo rano, to mesto dobro sperite in umijte z milom ter obiščite zdravnika oziroma najbližjo antirabično ambulanto. Po priporočilih WHO se vsak stik z vsebino vabe obravnava kot ugriz stekle živali,« sporoča UVHVVR. 

Vaba za lisice. FOTO: Uvhvvr
Vaba za lisice. FOTO: Uvhvvr

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije