NA PREDVEČER ODLOČITVE

Hrvaška ne bo dvignila arbitražne sodbe, Pahor poziva k preudarnosti

Objavljeno 28. junij 2017 21.58 | Posodobljeno 28. junij 2017 22.04 | Piše: STA, M. U.

Še zadnji odzivi na predvečer objave odločitve arbitražnega sodišča o poteku meje med Slovenijo in Hrvaško.

 
ZAGREB – Hrvaški premier Andrej Plenković je danes potrdil, da Hrvaška ne bo sprejela tiskane različice sodbe o meji s Slovenijo, ki jo v četrtek namerava v Haagu posredovati arbitražno sodišče. V Zagrebu so prav tako potrdili, da uradnih predstavnikov Hrvaške ne bo v sejni sobi arbitražnega sodišča v Haagu, ko bodo sodbo popoldne javno predstavili.
 
Plenković je danes v saboru povedal, da so od arbitražnega sodišča dobili »formalni signal«, da »v nekemu trenutku« v četrtek prejmejo »fizično sodbo«.
 
Kdor koli bi poskusil blokirati ali preprečiti zasluženi napredek Hrvaške na podlagi izpolnjenih kriterijev, ne bo na dobri poti.
»Hrvaška vlada se je odločila, da tega ne bo storila, ker sodba za nas ni relevantna. O njeni vsebini se bomo seznanili, ko bo objavljena na spletu oziroma v neposrednem prenosu v četrtek popoldne,« je povedal Plenković na koncu svoje današnje predstavitve sklepov vrha EU, ki je potekal prejšnji petek v Bruslju.
 
Odločitev arbitražnega sodišča je za Hrvaško nesprejemljiva, ne glede na to, kako jo bodo komentirali ostali akterji, države ali mednarodne inštitucije, je dodal. Hrvaški državni vrh se sklicuje na odločitev hrvaškega sabora iz julija 2015 o izstopu iz arbitražnega postopka, ker naj bi bilo delovanje arbitražnega sodišča »nepopravljivo kontaminirano« v aferi Drenik-Sekolec.
 
Plenković je dodal, da je treba nadaljevati dialog s Slovenijo ne glede na to, »kaj se bo zgodilo jutri«.
 
Pahor poziva k preudarnosti po arbitražni sodbi
 
Predsednik Borut Pahor je v pogovoru za Radio Slovenija na predvečer objave odločitve arbitražnega sodišča o poteku meje med Slovenijo in Hrvaško pozval k preudarnosti obeh držav in da bi se vsi »vzdržali vseh izjav in ravnanj, ki bi stvari poslabšale«. Zavzel se je za dialog. Sam se bo že v petek srečal s hrvaško kolegico v Dubrovniku.
 
Mislim, da nihče ne ve natančno, kaj bomo jutri slišali.
 
»Moramo se vživeti v njihovo vlogo, ko so sporočili, da tega sodišča ne priznavajo. To ni bila lahka odločitev. In niti ne zelo ugoden položaj za Hrvaško, da se razumemo. Oni pa se morajo vživeti v našo vlogo,« je poudaril in spomnil, da je Slovenija s podpisom arbitražnega sporazuma obljubila umik blokade v hrvaških pogajanjih za članstvo v EU, hkrati pa pričakovala, da bosta obe strani brezprizivno spoštovali odločitev arbitražnega sodišča. 

Predlagal je, da se zlasti v prvih dneh »vsi vzdržimo vseh izjav in ravnanj, ki bi stvari poslabšale«. Politika naj si »vzame potreben čas za dialog tako znotraj obeh držav kot tudi med državama«. 

Opozoril je tudi, da bodo ljudje na obeh straneh meje pričakovali od politikov, da so sposobni in odgovorni to rešiti mirno in tudi varno.

ZDA se nočejo vmešavati v dvostranske spore zaveznic Nata

Ameriški veleposlanik v Sloveniji Brent R. Hartley je pred odločitvijo arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško danes za Televizijo Slovenija dejal, da se ZDA nočejo vmešavati v dvostranske spore zaveznic Nata.

»Prepričani smo, da sta se državi sposobni sestati in najti skupno rešitev. Obe državi smo pozivali, naj poskušata najti rešitev. Pozvali smo ju tudi, naj se na jutrišnjo odločitev sodišča ne odzivata prenagljeno,« je Hartley še povedal za omenjeno televizijo.

 
Deli s prijatelji