PRESKOČIL JIH JE

Hladen tuš Hrvatom. Poglejte, kaj je storil Marjan Šarec

Novi dokaz o napetih odnosih s Hrvaško? Marjan Šarec je zaobšel Hrvaško in odpotoval v Srbijo.
Fotografija: Marjan Šarec. FOTO: Uroš Hočevar, Delo
Odpri galerijo
Marjan Šarec. FOTO: Uroš Hočevar, Delo

Slovensko-hrvaški politični odnosi so napeti in hladni ter prav nič ne kaže, da se bodo v kratkem otoplili. Predsednik države Borut Pahor že lep čas ni obiskal svojih kolegov v sosednji Hrvaški, prav tako ne predsednik vlade Marjan Šarec, ki se je po enem letu vodenja vlade včeraj na uradnem obisku v Srbiji sestal s srbsko premierko Ano Brnabić in srbskim predsednikom Alekdandrom Vučićem.


Šarec se je v širokem loku – če karikiramo – ognil Zagrebu in z letalom falcon pristal v srbski prestolnici. Morebitno razočaranje na hrvaški strani je bilo ob koncu dneva morda še večje, ko so od Šarca prišla sporočila o dobrih odnosih med Slovenijo in Srbijo. »Vesel sem, da tudi vlada, ki jo vodim, nadaljuje dobre odnose, in verjamem, da bomo sproti reševali, kar bo odprtega,« je dejal Šarec in poudaril, da so dobri politični odnosi tudi za gospodarstvo pozitiven znak.

Vladno letalo falcon. FOTO: Blaž Samec, Delo
Vladno letalo falcon. FOTO: Blaž Samec, Delo

Na letalu so bili poleg predsednika vlade še člani uradne delegacije vodja kabineta predsednika vlade Janja Zorman Macura, državna sekretarka Tadeja Forštner Perklič, državni sekretar  Igor Mally, šef protokola Aleksander Strel ter svetovalke predsednika vlade Alenka Košir, Nika Benedik in Nika Vrhovnik. Pri tem nas je nekoliko presenetil odgovor urada vlade za komuniciranje, ki so nam odgovorili, da je »delegacija je za prevoz uporabila zrakoplov falcon 2000EX«.

Po SSKJ je zrakoplov »naprava za letenje po zraku,« ki se bolj povezuje z baloni in s  cepelini kot pa za letala.

Odnosi med Slovenijo in Hrvaško bodo, kot kaže, skrhani, vse dokler se državi ne bosta dogovorili za rešitev dveh najbolj žgočih vprašanj – arbitraži in vprašanju varčevalcev LB.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije