TEMELJNI KAMEN

FOTO: Zdaj uradno: Magna zavezana izgradnji obrata in delovnim mestom v Hočah

Objavljeno 17. oktober 2017 21.10 | Posodobljeno 17. oktober 2017 21.10 | Piše: STA, M. U.

Ob položitvi temeljnega kamna na gradbišču so napovedali, da bo nova tovarna stala konec leta 2018.

Foto: Tadej Regent/Delo

MARIBOR – Z današnjim podpisom pogodb, ki so ga slovesno opravili na mariborskem letališču, se je avstrijsko-kanadska multinacionalka Magna tudi uradno zavezala izgradnji proizvodnega obrata v Hočah in doprinosu številnih novih delovnih mest v regijo. Ob položitvi temeljnega kamna na gradbišču so napovedali, da bo nova tovarna stala konec leta 2018.

Pogodbi o izvedbi strateške investicije ter dodelitvi 18,6 milijona evrov visoke finančne spodbude slovenske države za prvo fazo projekta so ob prisotnosti predsednika vlade Mira Cerarja, ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška in župana Občine Hoče - Slivnica Marka Soršaka podpisali štirje predstavniki Magne na čelu s prvim možem te družbe v Evropi Güntherjem Apfalterjem.

Novo poglavje v razvoju Štajerske in Slovenije

S pogodbo se je investitor po besedah premierja Cerarja zavezal, da bo v desetih letih izvedel investicije v vrednosti najmanj 100 milijonov evrov in ustvaril najmanj tisoč novih delovnih mest. »Danes začenjamo novo poglavje v razvoju Štajerske in celotne Slovenije,« je poudaril.

Za novo tovarno v Sloveniji se je Magna odločila zaradi novih naročil za izdelavo vozil priznanih avtomobilskih proizvajalcev. »Vsestranska kompetentnost v inženiringu in proizvodnji vozil uvršča Magno na unikatno mesto v globalni avtomobilski industriji, ki jo neprestano izboljšujemo z našimi novimi investicijami,« je povedal Apfalter.

V prvi fazi je predvidena postavitev lakirnice in zaposlitev 400 delavcev. Gradbeno podjetje Pomgrad je pred dnevi že začelo pripravljalna dela, gradnja naj bi se zaključila konec prihodnjega leta. Zagon proizvodnje se napoveduje za začetek leta 2019.

Deli s prijatelji