ODSTRANITEV

FOTO: S spomenika zbrisali sodelavca partizanov

Objavljeno 28. junij 2017 19.55 | Posodobljeno 28. junij 2017 19.56 | Piše: Gordana Stojiljković

Svojci Miha Pelana so odstranitev dosegli po sodni poti. Nova slovenska zaveza gluha za prošnje pred postavitvijo spomenika.

Na spomeniku v Grahovem ni več imena pokojnega Mihe Pelana. Foto: Igor Mali

GRAHOVO – Aprila 2014 je društvo Nova slovenska zaveza v Spominskem parku Grahovo pri Cerknici priredilo spominsko mašo in blagoslovila spomenik 32 domobrancem, ki so 24. novembra 1943 umrli v požgani postojanki. Na spomeniku so poleg padlih domobrancev imena civilnih žrtev, med katerimi je bil tudi Miha Pelan.

A s tem, da je Pelanovo ime na spomeniku, se še pred postavitvijo spomenika nista strinjala njegova nečaka Zdenka Zalar in Ernest Pelan, ker je bil simpatizer partizanov. Društvo je njuno prošnjo še pred postavitvijo spomenika ignoriralo, zato sta se odločila za tožbo. In s pomočjo odvetnika Marka Rajčeviča jima je uspelo. Višje sodišče je namreč potrdilo sodbo okrajnega in društvu naložilo, da mora ime pokojnega odstraniti s spomenika.   

Ernest Pelan: »Kar olajšanje sem začutil, saj sem to dojemal kot krivico.«

»Kamnoseka smo že angažirali,« je pojasnil predsednik društva Peter Sušnik. Imena na spomeniku tako ni več. »Kar olajšanje sem začutil, saj sem to dojemal kot krivico. Kar tri leta in pol je trajalo,« pa je povedal Pelan.

Svojca sta zatrjevala, da je pokojni aktivno sodeloval s partizani, pod njihovimi streli pa padel po pomoti. Društvo je na drugi strani zatrjevalo, da gre za osebne želje in mnenja tožnikov ter da gre za vojni zločin tudi v primeru, da so Pelana zamenjali za domobranca. Nesporno dejstvo, je v pritožbi navajalo društvo, je, da so partizani Pelana pahnili v gorečo hišo, v kateri je zgorel skupaj z domobranci in drugimi civilisti.

Na drugi strani nečaka trdila, da se je med spopadom skupina domobrancev iz bližnje postojanke zatekla v Pelanovo hišo. Pri njem so pustili strojnico, in ker se je Pelan ustrašil, da jo bodo našli partizani in ga obdolžili sodelovanja z domobranci, jo je odnesel iz hiše. Pri tem so ga opazili partizani, ga zamenjali za domobranca in ustrelili.

Pieteta pred pravico do svobode izražanja

Gre za prednost pravice sorodnikov do pietete pred pravico društva do svobode izražanja, menijo višji sodniki: »Tožena stranka, ki sicer ima pravico obeleževati spomin na žrtve vojne, je omejena z zahtevo tožnikov, da se spomin na njunega strica ne obeležuje kot spomin na žrtev komunističnega nasilja in skupaj z domobranskimi žrtvami spopada.«

 

 

Deli s prijatelji