KRATKO LASTNIK

FOTO: Prekletstvo Tičevega stanovanja

Objavljeno 09. julij 2017 11.09 | Posodobljeno 09. julij 2017 11.09 | Piše: Aleksandar Lukić

Stanovanje, v katerem je Stefan Cakić ubil Gašperja Tiča, sta kupila z bivšo ženo, solastnico podjetja Tiči. Na Trubarjevo se je Gašper preselil le nekaj tednov pred krvavim obračunom.

Mnogi še vedno ne morejo verjeti, da ga ni več.

LJUBLJANA – Rezultate obdukcije in toksikološke analize umorjenega igralca, režiserja in podjetnika Gašperja Tiča so ta konec tedna poslali preiskovalni sodnici, smo izvedeli. Kaj so pokazali, na inštitutu za sodno medicino ne smejo razkriti. »Zadeva je zelo delikatna in nimam pooblastila dotične preiskovalne sodnice, da podajam kakršne koli izjave o zadevi. Morate razumeti, da je zadeva sodna in v preiskavi in bi vsak morebiten napačno razumljen objavljen podatek lahko zelo prizadel pokojnikove svojce,« je jasen Jože Balažic z omenjenega inštituta. Že pred dnevi je zakrožilo, da naj bi obdukcija pokazala, da je bil nesrečni igralec v stanovanju v Trubarjevi ulici zaboden 11-krat, menda s 30-centimetrskim nožem. Ali to drži, bo jasno v kratkem, če se ne bodo na koncu uresničile napovedi nekaterih, in sicer da utegne sojenje osumljencu potekati za zaprtimi vrati.

Usodno stanovanje

Od krvavega dogodka so minili že skoraj trije tedni, uradnih informacij o primeru pa v javnosti še vedno ni veliko. V enem od prvih obvestil je policija takole poročala o dogodku: »Po do zdaj zbranih obvestilih je znano, da je v stanovanju prišlo do prepira med moškima, starima 44 in 20 let. Pri tem je 20-letnik z ostrim predmetom poškodoval 44-letnika. Slednji je zaradi poškodb na kraju dogodka umrl.« Hitro se je razvedelo, da so bile rane prehude za priljubljenega Ljubljančana z gledaliških odrov, smrtne rane pa da mu je zadal mladi Stefan Cakić. Pred dogodkom naj bi se družila v enem izmed ljubljanskih lokalov, od tam pa sta se prestavila v stanovanje na Trubarjevi, a iz njega je samo eden izstopil živ.

Gašper Tič naj bi se v večstanovanjsko meščansko hišo ob Ljubljanici, v kateri se je na usodno nedeljsko zgodnje jutro zgodila tragedija, preselil le nekaj tednov prej. Brskanje po zemljiški knjigi pokaže, da je bil postopek vpisa lastništva začet 31. maja letos. A lastnik stanovanja v stavbi, ki se razprostira med Trubarjevo ulico na eni in Petkovškovim nabrežjem na drugi strani in v katerem je živel Gašper, ni bil osebno on, ampak podjetje Tiči, d. o. o. Družbenika v tem podjetju, ki je lani ustvarilo prek 85.000 evrov prihodkov, v zadnjih devetih pa prek 710.000, sta zdaj pokojni kulturnik in njegova nekdanja življenjska sopotnica, igralka in mati njegovih otrok Nataša Tič Ralijan. Vsakemu od njiju pripada natanko polovica podjetja. Sicer pa je v zemljiškoknjižnem izpisku navedeno, da petsobno stanovanje v Trubarjevi ulici obsega 3 sobe (v velikosti 17,90 m2, 25,35 m2, 24,80 m2), kuhinjo, prej kopalnico (9,03 m2), WC (1,30 m2), predsobo in hodnik (14,55 m2) ter zaprto verando (13,45 m2). Poleg omenjenega stanovanja je podjetje Tiči, d. o. o., lastnik še 33 kvadratnih metrov velikega ateljeja v isti stavbi, kar pomeni, da ima podjetje na Trubarjevi v lasti prek 139 kvadratnih metrov površin. Datum, kdaj je bil nakup stanovanja opravljen, ni znan. Uspelo pa nam je izbrskati, da je bilo aprila letos na tem območju prodano 135 kvadratnih metrov neto površine veliko stanovanje (stanovanje Tičevih je skupaj z ateljejem veliko malenkost več) v stavbi, ki je istega letnika, kot je tista, v kateri naj bi prebival Tič. Prijavljena vrednost posla je znašala 415.000 evrov. Z gotovostjo sicer ne moremo trditi, da gre prav za posel, ki ga je s prodajalcem sklenilo podjetje zdaj pokojnega igralca in njegove bivše žene, a ta nakup nekako sovpada s prodajo koprskega mansardnega stanovanja Tičevih ob morju s skoraj sto kvadratnimi metri terase. Po naših podatkih ga je podjetje Tiči, d. o. o., prodalo prav spomladi letos. Zanj sta hotela bivša zakonca iztržiti skoraj pol milijona evrov, na koncu pa naj bi se morala zadovoljiti z nekaj nižjim izkupičkom. V evidencah smo namreč zasledili, da se je aprila prodalo stanovanje približno takšnih dimenzij, kot je bilo stanovanje Tičevih, v stavbi istega letnika kot njihova, za 307.000 evrov. Že pred časom smo razkrili, da je nova lastnica koprskega stanovanja Tičevih Nataša Matoz, žena znanega primorskega odvetnika Francija Matoza.

Še druga nepremičnina

Podatki Agencije za javnopravne evidence in storitve, Ajpes, kažejo, da sta bila Nataša Tič Ralijan in zdaj pokojni umetnik (do smrti) prijavljena na istem naslovu, in sicer na Starem trgu v Ljubljani – tukaj je uradni naslov njunega podjetja Tiči. To stanovanje je le nekaj minut hoje od tistega na Trubarjevi. Izpisek iz zemljiške knjige pokaže, da je lastnik nepremičnine na Starem trgu Igor Tič, pravice do prodaje ali obremenitve pa nima. Je pa imel to pravico Gašper Tič, od katerega so se užaloščeni Slovenci in Slovenke 22. junija za vedno poslovili v kraju, kjer se je njegovo življenje tudi začelo – v Kopru.

Vprašanje, zakaj je mladi Stefan sodil znanemu kulturniku, še vedno ostaja neodgovorjeno. V medijih se pojavljajo številna ugibanja in neuradni podatki, policija pa informacij ne zanika in jih ne potrjuje. Na Generalno policijsko upravo smo naslovili vprašanje o motivu, a so nam kratko odgovorili: »V primeru, ki ga izpostavljate, je dosedanja preiskava pokazala, da je med morilcem in žrtvijo prišlo do spora.« Kaj je vodilo do njega, ne razkrivajo. Precej redkobesedni so bili tudi na Policijski upravi Ljubljana, od koder so nam nazadnje povedali le, da so kriminalisti predkazenski postopek končali, osumljenca pa s kazensko ovadbo ter z vsemi ugotovitvami o kaznivem dejanju uboja privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku. Ta je zanj odredil pripor. Po več informacij so nas usmerili na ljubljansko okrožno državno tožilstvo, od tam pa so sporočili, da je bila preiskava že uvedena in še vedno poteka: »Osumljeni je v priporu, na zaslišanju pred dežurno preiskovalno sodnico pa se ni zagovarjal.«

Deli s prijatelji