KDO IMA VEČ?

FOTO: Predsedniške kandidatke zaslužijo več kot moški

Objavljeno 12. oktober 2017 21.45 | Posodobljeno 12. oktober 2017 22.11 | Piše: Ksenija Koren

Vseh devet smo vprašali, ali bi z volivci delili svoje številke, le dva prihodkov nista bila pripravljena razkriti.

Sinočnje soočenje na TV Slovenija z devetimi kandidati. Bo Šiško pet pred dvanajsto odstopil?

Koliko imajo pod palcem in koliko so dolžni, smo vprašali vseh devet predsedniških kandidatov oziroma njihove štabe, saj se nam zdi prav, da ljudje, ki se potegujejo za tako pomembno politično funkcijo, ki jo v celoti financirajo davkoplačevalci, razkrijejo tudi tovrstne podatke. Le dva kandidata, koprski župan Boris Popovič in upokojenka Angelca Likovič, premoženja nista pripravljena razkriti in nam iz njunih štabov niso odgovorili.

530 evrov kredita na mesec odplačuje Borut Pahor.

V tabeli smo zbrali podatke o zadnji bruto plači, lanskih prihodkih, prihrankih in dolgovih kandidatov ter njihovi izobrazbi in poklicnem statusu, navedenem na spletni strani državne volilne komisije. Objavljamo jih po vrstnem redu, kot bodo v nedeljo, 22. oktobra, objavljeni na glasovnicah. Letos se za predsedniško funkcijo ne poteguje zgolj več žensk, te so v povprečju tudi bolje plačane od moških tekmecev.

Suzana Lara Krause

Kandidatka zunajparlamentarnega SLS avgustovske plače natančno ni mogla opredeliti, pojasnjuje pa: »Sem samozaposlena. Moji mesečni prihodki so zato odvisni od tega, koliko naročil dobim v mesecu in tudi od roka plačila opravljene storitve. Okvirno na mesec izdam za 2000 evrov računov. Po plačanih prispevkih in drugih stroških je zaslužek seveda precej nižji.« Skupnega zneska iz lanske bilance ni želela razkriti, pravi le: »Podjetje posluje pozitivno, z vsemi poravnanimi obveznostmi.« Prihrankov nima, pravi pa: »Ker nimam prihrankov, se s tem, kateri banki bi jih zaupala, ne obremenjujem.« Ima pa hipotekarni kredit, »katerega obveznost znaša 375 evrov na mesec, do mojega 65. leta.« Najela ga je za obnovo starejše hiše na Ptuju.

Maja Makovec Brenčič

Kandidatka vladajočega SMC je pojasnila, da so po podatkih o dohodnini 2016 vsi njeni lanski dohodki znašali 60.326,78 evra. O prihrankih ne poroča, ima pa pri državni NLB »najeto potrošniško posojilo, v tem trenutku je neodplačanega še za nekaj manj kot 6000 evrov«.

Andrej Šiško

Kandidat, ki je s kandidaturo presenetil v zadnjih urah, ko jo je bilo mogoče oddati, pri nobeni banki nima odprtega tekočega računa, nima ne prihrankov ne dolgov. Pravi: »Nisem redno zaposlen in za svoje delo ne prejemam nobene plače. Socialne podpore ne želim prejemati in je ne potrebujem. Živim od pojezde (Slovar slovenskega knjižnega jezika: zgod. javni zbor v župi, na katerem je oskrbnik gospostva s spremstvom razsojal prepire, kaznoval prestopke, pobiral davke, op. ur.) dobrih, poštenih in ozaveščenih ljudi, ki cenijo, podpirajo in nagrajujejo moje delo.«

Socialne podpore ne želim prejemati in je ne potrebujem. Živim od pojezde dobrih, poštenih in ozaveščenih ljudi.

O svojih lanskih prihodkih pa: »Sem svoboden, suveren in neodvisen človek (tudi od običajnih financ), ki že udejanja in vzpostavlja družbeno ureditev Slovensko ljudovlado – pravo vladavino ljudstva. Plače, kot že rečeno, nimam, prihodkov pa ni mogoče izmeriti, saj jih ne prejemam zgolj v finančni obliki, marveč v številnih drugih, tudi v nematerialnih oblikah.«

Marjan Šarec

Kamniški župan je avgusta na račun dobil izplačanih 2165 evrov plače. Čeprav ne želi razkriti, koliko so nanesli vsi njegovi prijavljeni lanski dohodki, trdi, da drugih prihodkov kot plače nima. Prisega na državno Abanko, kjer ima prihranke, a njihove višine ni hotel razkriti. Bančnih posojil in drugih dolgov nima.

Borut Pahor

Aktualni predsednik republike je med moškimi kandidati, ki so razkrili svoje premoženje, najbolje plačan, čeprav je priznal tudi, da ima dolgove. Avgusta je dobil kljub skoraj šestim tisočakom bruto plače na račun nakazanih 3321,54 evra, lani pa drugih prihodkov kot plače ni imel. Predsednik prisega na našo največjo državno banko NLB, kjer ima tako varčevanja kot kredite. Za mesečno polico življenjskega zavarovanja NLB Vita, izbrano za pokojnino, plačuje stotaka na mesec, za varčevalni načrt v sklad pa dvesto evrov. Osebni kredit, ki ga odplačuje, ga obremeni še za dodatnih 530 evrov na mesec.

Ljudmila Novak

Poslanka opozicijskega NSi je ob lanski poslanski plači 52.215,15 evra prihodke ustvarila še z regresom, drugimi dohodki iz delovnega razmerja, pogodbo za sklepanje porok in dohodkih iz osnovne kmetijske dejavnosti. Prihranke, skupaj približno sedem tisoč evrov, je zaupala državni NLB. Dolgov nima.

Romana Tomc

Evropska poslanka opozicijskega SDS je po dosegljivih podatkih najbolje plačana med letošnjimi kandidati, avgusta je na račun prejela 5301 evro neto. Drugih prihodkov razen plače lani ni imela. Evropska poslanka ne želi razkriti imena banke, pri kateri ima na računu 80 tisočakov, dodaja pa, da ima vse podatke Komisija za preprečevanje korupcije.




 

Deli s prijatelji