NEURJA

FOTO: Mislili so, da je prišel sodni dan

Objavljeno 24. junij 2017 13.30 | Posodobljeno 24. junij 2017 13.29 | Piše: O. B.

Iz Bakovcev poročajo tudi o padanju toče oziroma sodre.

MURSKA SOBOTA – Severovzhod Slovenije je v petek popoldne zajelo še posebej močno neurje image, posledice katerega so čutili občani več občin.

V sredo je toča pustošila na Goričkem, tokrat pa je veter podiral drevesa in električne drogove. Škoda zaradi tokratnega neurja najbrž ne bo velika, gasilci, pripadniki civilne zaščite, komunalci, cestarji, električarji in drugi pa so večino težav že odpravili. Lovci LD Negova so med drugim morali reševati svoj lovski dom v gozdičku med Kunovo in Negovo, saj je veter nanj podrl nekaj dreves. Neurje z močnim deževjem in vetrom je tokrat prizaneslo Goričkemu in Murski Soboti, a se je razbesnelo južno od Murske Sobote, predvsem na desnem bregu reke Mure, na območju Gornje Radgone in Ljutomera. O podrtih drevesih in drogovih poročajo iz Tišine, Petanjcev, Melincev, Kroga, Veržeja, Gornje Radgone, Ljutomera, Pristave, Negove, Lastomercev, Spodnjih Ivanjcev ipd.

Udari strel so zanetili tudi več požarov. Ob 15.19 je v Veliki Polani zaradi udara strele zagorela streha stanovanjskega objekta velikosti 16 x 14 metrov. Intervenirali so gasilci iz PGD Velika Polana, PGD Mala Polana, PGD Brezovica, PGD Žižki in PGD Turnišče. Požar so pogasili. Prav tako zaradi udara strele je zagorelo na transformatorju v Pristavi.

Iz Bakovcev poročajo tudi o padanju toče oziroma sodre. Med Krogom in Bakovci je veter podrl telefonski drog ter drog električne napeljave. V Satahovcih je veter odkril streho gospodarskega poslopja. Na območju Radencev je veter podrl več dreves na poti do gramoznic, eno od dreves pa je padlo na brunarico z ribičema in enega poškodovalo. Veter je odkril tudi streho hleva. V Černelavcih prebivalci je izpadla dobava električne energije. Napako so odpravili delavci podjetja Elektro Maribor. Nekaj časa je bilo brez električne energije 940 odjemalcev. Prizaneslo ni niti Ižakovcem, kjer je na Otoku ljubezni močan veter podrl pet dreves. Eno od teh je padlo na objekt. Drevesa so tudi zaprla pot vozniku osebnega vozila. Podrto drevje so odstranili gasilci PGD Ižakovci.


Podrta drevesa so nehali šteti

Uprava RS za zaščito in reševanje je poročala tudi, da je med naseljema Dokležovje in Veržej v občini Veržej močan veter podrl več dreves. Ob 15.15 je pred naseljem Dokležovje iz smeri Bretoncev (občina Beltinci) močan veter podrl električni drog. Ob 15.20 je v Razkrižju vetrolom podrl več dreves na cestišče in odkril streho gospodarskega poslopja površine približno 40 do 50 kvadratnih metrov. Gasilci PGD Razkrižje so odstranili drevesa s cestišča in prekrili streho. Ob 15.35 je pri naselju Radomerje (občina Ljutomer) močan veter podrl drevo preko cestišča. Ob 15.55 je v kraju Melinci v občini Beltinci neurje podrlo tri drevesa in odkrilo streho. Posredovali so gasilci PGD Melinci, odstranili drevesa s cestišča in prekrili streho velikosti 4 kvadratnih metrov. Ob 16.46 se je v kraju Banovci v občini Veržej podrlo več dreves na cestišče. Intervenirali so gasilci PGD Banovci in drevesa odstranili. 

Ob 17.21 je v naselju Hrastje-Mota (občina Radenci) močan veter odkril štiri strehe na objektih površine 4 do 6 kvadratnih metrov. Posredovali so gasilci PGD Hrastje-Mota, ki so strehe pokrili. Ob 17.22 je v naselju Dolnja Bistrica (občina Črenšovci) neurje podrlo devet dreves na cestišče in odkrilo dve strehi. Posredovali so gasilci PGD Dolnja Bistrica, drevesa odstranili in prekrili strehi. Ob 18.00 so se v kraju Stročja vas v občini Ljutomer drevesa podrla na streho stanovanjskega objekta ter preko daljnovoda in cestišča. Gasilci PGD Stročja vas so podrto drevje odstranili. Ob 18.15 je v Bakovcih v občini Murska Sobota veter podrl tri drevesa in odkril dve strehi stanovanjskih objektov. Gasilci PGD Bakovci so drevesa odstranili in prekrili strehi. Ob 20.16 je v kraju Noršinci pri Ljutomeru močan veter podrl drevo. Posredovali so gasilci PGD Noršinci pri Ljutomeru, ki so drevo tudi odstranili. Vso noč so aktivni bili tudi gasilci PGD Gornja Radgona in še nekaterih društev iz radgonske občine, prav tako delavci Komunale in gozdnega gospodarstva, na čelu z županom Stanislavom Rojkom, saj so posredovali v številnih krajih. Poveljnik CZ občine Gornja Radgona Ivan Kramberger nam je sporočil, da so posredovali v Negovi, Spodnjih Ivanjcih, Lastomercih, Spodnji Ščavnici ipd.

 

Deli s prijatelji