NAJVEČJA POBARVANKA

FOTO: Barvali so za rekord

Objavljeno 25. junij 2017 20.16 | Posodobljeno 25. junij 2017 20.18 | Piše: Tina Horvat

Ustvarjajo največjo pobarvanko na svetu.

ZELENICA – pred TIC Vrhnika je bila na prvi poletni dan polna vrveža vseh generacij. Največ je bilo otrok iz vrhniških vrtcev in šol, pridružili so se jim tudi oskrbovanci vrhniškega doma za ostarele, a glavni igralci so bili varovanci Varstveno delovnega centra Vrhnika. Prav oni so se spomnili, da bi se lotili barvanja največje pobarvanke na svetu, s čimer bodo postavili svetovni rekord in se tudi vpisali v Guinnessovo knjigo rekordov.

Spodbujali so jih Čuki
Še bolj je odmevalo od otroškega vrišča, ko so se dogajanju za dober začetek ob 10. uri dopoldne pridružili Čuki. »Juhuhu, prvi poletni dan je, mi pa tukaj vsi skupaj postavljamo svetovni rekord,« je spodbujal vse sodelujoče Jože Potrebuješ in skupaj z njimi zapel Mi gremo pa na morje. Vrhniška mladež se je nagnetla okoli Čukov in od njih pobirala avtograme, nato pa se je z vso vnemo lotila barvanja. Pobarvanka je sestavljena iz naslovnice in sedmih listov, vsak od njih meri 7 x 2 metra, skupaj torej 112 metrov! »Naskakujemo aktualni rekord, ki je 92 metrov, in kar dobro nam gre, morda smo celo še prehitri,« nam pove Matjaž Hribar iz VDC Vrhnika, z Alenko Šajn in Markom Metljakom eden od pobudnikov akcije. Še enajsta ura ni odbila, pa so vsi skupaj pobarvali že tri od osmih velikih plaht! »Nismo pričakovali tako velikega odziva, očitno bomo morali eno sliko prišparati, saj bo barvanje potekalo tudi v petek,« se nasmeje Hribar. Sicer pa so Vrhničani poskrbeli, da vse poteka po strogih pravilih Guinnessove knjige. Priskrbeli so dve uradni priči, dva geodeta sta vse skupaj natančno izmerila, uradni snemalec je vse posnel, nato pa bodo zbrano dokumentacijo poslali na Guinnessovo knjigo rekordov. Med množico mladih rekorderjev se je smukal tudi avtor pobarvanke Endi Edin Pašić, ki bi mu lahko rekli, da je počitniški uporabnik VDC Vrhnika, saj obiskuje Zavod Cirius Kamnik, kjer se šola za računalničarja. Kar tri mesece je potreboval za izdelavo mladi talent, ki so ga k sodelovanju povabili zaradi njegovih lepih risb. »Vse je ročno narisano, edina težava pa je bilo pomanjkanje časa. Še dobro, da so mi v šoli dovolili, da sem med prakso risal pobarvanko,« nam je povedal. Na vsakem listu je predstavljena ena od slovenskih pokrajin s svojimi naravnimi in kulturnimi znamenitostmi in običaji, vendar ne prav zelo resno, ampak šaljivo in hudomušno.

Pomagajte pri rekordu
Srečali smo Vladana Neceva, ki ga bralke in bralci Slovenskih novic že dobro poznate, saj smo pozimi tudi mi zbirali za njegov novi električni skuter, ki mu omogoča veliko več samostojnosti, kot je je imel prej. »Skuter je super, prvi mesec sem imel malo težav, zdaj pa se z njim res veliko lahko vozim naokoli, ne samo od doma do službe na VDC, ampak tudi po okolici,« nas je razveselil vedno nasmejani invalid s cerebralno paralizo. »Čuki so bili prijetno presenečenje za vse nas in res so se zelo hitro odzvali in prišli popolnoma brezplačno med nas. Pri projektu pa so nam veliko pomagali tudi na TIC, kjer so nam dali prostor, mize, ozvočenje in senčila, saj danes sonce res močno pripeka, vsega skupaj pa ne bi bilo brez donatorjev, ki so nam omogočili barve in tisk pobarvanke. Guinnessova pravila namreč določajo, da mora biti pobarvanka prej izdana v knjižni obliki, in to smo tudi storili,« je še povedal Matjaž Hribar in vse Vrhničane ter druge obiskovalce, ki se bodo v petek tam mudili, naj pridejo na sklepno dejanje vrhniškega rekorda in pobarvajo delček pobarvanke. Poleg tega pa smo izvedeli še, da bo v petek, seveda če bo vse po sreči, padel še en svetovni rekord v sklopu Argonavtskih dnevov bodo namreč izdelali največji vrhniški štrukelj na svetu.

Deli s prijatelji