NA KOŽO

Finančno sračje gnezdo

Objavljeno 26. junij 2017 00.25 | Posodobljeno 26. junij 2017 00.27 | Piše: Matej Lahovnik
Ključne besede: komentar

Že stari Rimljani so vedeli, da morajo biti zakoni in davki razumljivi.

Slovenski davčni sistem in sistem različnih socialnih nadomestil sta tako zapletena, da ju težko razumejo tudi strokovnjaki, kaj šele navadni ljudje. Imamo pravo sračje gnezdo s petimi dohodninskimi razredi, štirimi različnimi olajšavami in povrhu še sedem razredov pri otroškem dodatku ter neverjetnih devet za plačilo vrtca.

Ne pozabimo tudi, da prispevke plačujejo tako delodajalci kot tudi delojemalci in da imamo zato tri plačne osnove, in sicer: neto, bruto in dvakratni bruto. Ne smemo spregledati niti predloga ministrstva za zdravje, da bi novi prispevek za zdravstvo plačevali kar na bruto prejemek in bi torej plačevali dajatev na dajatev. Pravzaprav moraš biti že pravi mali finančni genij, da lahko izračunaš, za koliko se ti spremeni razpoložljivi družinski dohodek, če se ti spremeni plača.

Zaradi povsem nepreglednega sistema se zlahka zgodi, da se vam razpoložljivi dohodek celo zmanjša, ker se vam je bruto plača povečala. Zato nas ne bi smelo presenetiti, da vse več podjetnikov opozarja, da ne dobijo primernih delavcev, ker pač ljudje hitro izračunajo, da se jim zaradi obstoječega sistema davkov in transferjev ne splača delati.

Z najnovejšim predlogom Cerarjeva finančna ministrica spreminja davčni sistem iz slabega na še slabše. Odpravili bodo stopničavost dodatne splošne olajšave za tiste, ki zaslužijo najmanj, in med dohodkovni meji v višini 11.166 in 13.317 evrov vpeljali dodatno splošno olajšavo, določeno linearno v odvisnosti od dohodka. Takšno mrcvarjenje finančnega sistema nima smisla. Ali ne bi bilo bolje poenostaviti davčni sistem in sistem socialnih transferjev tako, da bi ju lahko brez težav vsi razumeli? Že stari Rimljani so vedeli, da morajo biti zakoni in davki razumljivo zapisani. Kako lahko država pričakuje, da bodo ljudje spoštovali zakone in plačevali davke, če so napisani tako, da jih povprečen človek težko razume? Prav pa je, da bomo po novem lahko vsi državljani davke pri bankah plačevali brez provizij. Navsezadnje so tudi Iranci v NLB brez provizije oprali milijardo dolarjev.

Deli s prijatelji