O NASILJU

Direktorica doma upokojencev šokirala: Na mestnem avtobusu je vame uperil pištolo ...

Znana direktorica Ana Petrič je spregovorila o različnih vrstah nasilja.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Paul Gorvett, Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Paul Gorvett, Getty Images, Istockphoto

Ana Petrič, magistrica socialnega dela, ki je po delu strežnice in vseh vmesnih delovnih mest pred petimi leti prevzela vodenje DEOS Centra starejših Notranje Gorice, je na facebooku delila grozljiva zapis, kako pomembno je, da se do nasilja ustvari ničelna toleranca. Do zapisa so jo pripeljali posnetki in dogajanje v enem izmed domov starostnikov na Kosovu, ko je javnost videla, kaj se dogaja za štirimi stenami. Na posnetku ena izmed sester klofuta varovanko in izvaja nasilje nad njo.

Ana Petrič. FOTO: Ivan Kebe
Ana Petrič. FOTO: Ivan Kebe
»Slabo mi je, v grlu imam cmok in boli me celo telo, ker mi je veliko oseb poslalo posnetek s Kosova. Nezaslišano, grozno in sramotno je dejanje nasilja s strani zaposlene nad nemočno gospo z demenco. Ni opravičila, ni in pika. Upam, da sledi huda kazen. Sočustvujem z gospo in njeno hčerko. Upam, da gre za osamljen primer,« je zapisala Petričeva.

Razkrila je, da je v življenju doživela različne oblike krivic in da se je z njimi spopadala na svoj način. Med drugim je povedala, da je bila nasilja deležna že v vrtcu, ko jo je vzgojiteljica tako močno lasala, da je bila plešasta. Nasilje je doživljala tudi na delovnem mestu in celo na avtobusu. 

»Takšnih in drugačnih primerov je bilo in bo nešteto. Ampak menda nismo vsi nemočni, da bi samo gledali in ne storili nič?

Ko samo pomislim, koliko in kakšne vrste nasilja sem že doživela. Od poizkusov podkupovanja, kričanja za popolnoma nepomembne reči, ker je bilo precej psihičnih bolnikov, ampak to so bile stranke in je bilo treba tolerirati, groženj z odvetniki, pritiskov s strani pomembnih politikov, poniževanja s strani alkoholiziranih svojcev, žaljivk s strani tistih, ki niso razumeli staranja in smrti in so za to krivili nas, ki smo naredili vse in še več in vedeli več kot najbližji. Ampak sem uredila, se pogovorila, rešila, postavila meje in jasno dala vedeti, da ne delujem tako. Nasilje ni rešitev za nič.

Doživela sem ogromno nasilja, ampak še preden sem se znala postaviti zase, sem se vedno, od malega, postavila za šibkejše. Ne glede na posledice. Ker se mi je zdelo to edino prav. Sem se tudi zravsala, kot večina izmed nas ampak z odraslostjo je prišlo tudi zavedanje, da nasilje ni rešitev in da ga ne smem tolerirati, še manj s tišino podpirati.

Želim vam povedati, da se vse to dogaja, ker je večina tiho, to prenaša, ne odreagira. In če se ne najde nekdo, ki si upa razčistiti, se soočiti s posledicami, opozoriti, urediti, se bo dogajalo naprej in še bolj pogosto. Do nasilja mora biti ničelna toleranca in pika. Več se bomo morali o tem pogovarjati in jasno izpostaviti, da tega ne dopuščamo, nikoli. Ničelna toleranca nasilja!«

}

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije