PREPOVED OSKRBE

Devet starostnic odpeljali iz hiše, dve celo čez mejo

Objavljeno 19. oktober 2017 18.45 | Posodobljeno 19. oktober 2017 18.45 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda

Branki Hudina prepovedali izvajati zdravstveno nego in oskrbo z nastanitvijo.

Sobe so bile lično urejene. Foto: Osebni Arhiv

BREŽICE – »Imela sem registrirano dejavnost za zdravstveno nego in oskrbo z nastanitvijo. Starejši, za katere sem skrbela, so bili težki bolniki, ki so potrebovali 24-urno oskrbo, kot jo imajo v bolnišnicah. Z medicinsko sestro in strežnico smo to nego zagotavljale, prav tako je starostnike redno obiskoval zdravnik, ki jim je tudi predpisoval zdravila,« je začela svoj pekel zadnjih mesecev opisovati Branka Hudina iz Bukoška pri Brežicah, ki je spomladi vzela v najem hišo v Drenovcu pri Bukovju na Bizeljskem.
Danes ima v rokah plačilna naloga za skupaj 12.000 evrov, hkrati pa je spisala kazensko ovadbo proti inšpektorici zaradi kršenja pravic bolnikov in njihovih svojcev ter lažnega obtoževanja njenega podjetja.

Ovadbo je že poslala na ministrstvo za notranje zadeve, prek odvetniške pisarne pa je vložila zahtevo za sodno varstvo zoper odločbo inšpektorata za delo. Kot je zagotovila, namreč nikoli ni izvajala institucionalnega varstva starejših, ampak zgolj zdravstvene storitve, za kar je bila ustrezno usposobljena in je izpolnjevala vse zahteve.

Zlata vredna šefica

»Tukaj mi je lepo in sem srečna. Živim kot v hotelu. Šefica je zlata vredna. Sestra me vpraša, kaj bi jedla, ker ve, da vsega ne smem. Potem pa so prišle s socialne tri ženske in me začele nagovarjati, da bi šla od tu stran. A hčerka nima velike penzije, druga še manj, jaz pa toliko, da je glih za glih,« je Branka predvajala posnetek ene od njenih oskrbovank, ki je nastal, preden je morala drugam.
Devetega junija letos je namreč zasebno hišo obiskala socialna inšpektorica, z njo sta bili še dve uslužbenki centra za socialno delo in sledila je odločba, po kateri mora Branka Hudina opustiti svojo dejavnost in pomagati odgovornim na centru za socialno delo, da se starostnike izseli. Vseh devet varovank oziroma bolnic je zdaj že nameščenih drugje, dve celo na Hrvaškem.

Inšpektorica v zapisniku trdi, da oskrbovanke predoziramo z zdravili, kar ni res.

»Moje podjetje Ne-os tim plus, d. o. o., ima pogodbe o oskrbi oskrbovancev od njihovih skrbnikov, ki so najeli moje podjetje za zdravstveno nego in oskrbo na domu oziroma naslovu prebivališča, dom ali prebivališče pa je zakonsko lahko tudi podnajemniško stanovanje. Obisk inšpektorice je močno vznemiril varovanke, sicer pa inšpektorica v zapisniku trdi, da oskrbovanke predoziramo z zdravili, kar ni res. Takšno trditev bi lahko izrekla le na podlagi odvzema krvi. To so hude obtožbe za podjetje, zaposlene in zdravnike, ki so oskrbovanke zdravili in jim predpisovali zdravila, sicer pa ima vsaka bolnica zdravstveno kartoteko. Poleg tega je inšpektorica nagovarjala zaposleni, naj zapustita to službo, ker da ju nekdo nateguje. Obe delavki sta bili prijavljeni, prejemali sta plačo, plačane so bile vse dajatve, tudi davki,« je naštevala Branka, ki ima opravljen tečaj za nego bolnika na domu po programu RKS in izpit za bolničarko.
Ničesar ne skriva: cena oskrbe je bila pri njej od 590 do 670 evrov na mesec, vsekakor pa je bila ta oskrba za nekatere še kako dobrodošla tudi zaradi dolgih čakalnih dob za sprejem v dom za ostarele.


»Bilo je pravo družinsko vzdušje, brez vonja in videza po bolnišnici. Res sem se navezala na njih,« ni mogla skriti čustev Branka, ki je po kalvariji z inšpekcijo za mnenje o opažanjih prosila tudi osebnega zdravnika oskrbovank. »Oskrba varovancev je bila na zavidljivo kakovostnem nivoju, bivale so v čistem okolju, imele so kakovostno hrano, imele so red pri jemanju zdravil, ki so jih dobivale po navodilu zdravnika. Podjetje je omogočilo kakovostnejši nivo življenja, kot so ga imele pred prihodom v Drenovec, ne glede na težo njihove bolezni,« je zapisal zdravnik.

Cena brez soglasja ministrstva

Kot je pojasnila Branka Knafelc z Inšpektorata RS za delo, zakon o socialnem varstvu določa, da lahko storitve socialnega varstva opravljajo pravne in fizične osebe, če izpolnjujejo pogoje, določene z zakonom, potrebno je tudi dovoljenje za delo, ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pa ugotavlja, ali zasebnik izpolnjuje te pogoje.

590 do 670 evrov na mesec je stala mesečna oskrba pri Branki.

»Glede konkretnega nadzora pri izvajalcu NE-OS TIM PLUS, d. o. o., pojasnjujemo, da je inšpektorica v nadzoru ugotovila, da izvajalec od 1. aprila letos nedvomno izvaja javno socialnovarstveno storitev institucionalnega varstva, saj izvaja dejavnost za osebe, ki so vsi upravičenci do zahtevnejših vrst oskrbe, in sicer varstvo (nastanitev, varstvo z zaklepanjem vrat in nočnimi obhodi), osnovno oskrbo (zaposlene neposredne izvajalke pripravljajo zajtrk, topli obrok hrane se prinaša iz javne kuhinje, pranje posteljnine ipd.) in socialno oskrbo (pomoč pri osebni higieni, pri oblačenju in slačenju, pri hranjenju). Prav tako osebam zagotavlja zdravstvene storitve, ki jih izvaja zdravnik v okviru zasebne ambulante ter po njegovih delovnih nalogih patronažna služba Zdravstvenega doma Brežice ali Zdravstvenega doma Šmarje pri Jelšah. Navedeno so elementi izvajanja storitve institucionalnega varstva, pri čemer je inšpektorica v nadzoru ugotovila, da se storitev izvaja brez ustreznih strokovnih podlag, ker izvajalec ne sodeluje s pristojnim centrom za socialno delo ali najbližjim izvajalcem te storitve v javni mreži. Inšpektorica je ugotovila tudi, da izvajalka v Drenovcu opravlja javno institucionalno varstvo za več oseb, ki so bile v času nadzora tako dezorientirane, da komunikacija z njimi ni bila mogoča zaradi demence in zdravil, pri čemer pa te osebe niso imele urejenega zakonitega zastopanja,« so navedli na inšpekciji in opozorili, da je inšpektorica med drugim ugotovila nepravilnosti pri zaračunavanju cene storitve, za višino katere izvajalec nima soglasja pristojnega ministrstva, ter da je to podjetje 1. aprila 2017 prevzelo izvajanje storitve za posamezne oskrbovance od zasebnice Žanet Prah, ki ji je socialna inšpekcija prepovedala izvajanje storitve v začetku letošnjega leta.

Podjetje Branke Hudina je trenutno v mirovanju, Branka pa je odločena, da bo dokazala svoj prav. 

Deli s prijatelji