INCIDENT V PIRANSKEM ZALIVU

Deklica po ribe na jug: Slovenska policija kaže na Hrvate

Objavljeno 01. avgust 2017 16.15 | Posodobljeno 01. avgust 2017 16.20 | Piše: Ma. M.

Slovenska je policija potrdila, da se je zgodil mejni incident v slovenskem morju.

Zaradi ladje Deklica se je zgodil incident hrvaških varnostnih organov v slovenskih vodah.

LJUBLJANA – Zaradi ponedeljkove plovbe slovenske ribiške ladje Deklica v mejnih vodah Piranskega zaliva, o kateri smo poročali image, je ukrepala slovenska policija.

Kot nam je dejal lastnik ladje Elvino Sabadin, se je odpravil v Piranski zaliv lovit ribe, kajti na območju severneje ulov ni bil več dober. Potrdil je tudi, da so se mu »pridružili« slovenski in hrvaški policisti v svojih plovilih: »Ja, ja, hrvaški policaji so takoj pripluli, a so samo opazovali. Nihče ni nič rekel. Bilo je mirno,« je poudaril ribič. Kaj pa slovenska policija? »Seveda, ta je tudi vedno prisotna na tem območju.« Pri tem je še dodal: »Če bi bilo kaj narobe, bi mi policaji omenili.« Na vprašanje Slovenskih novic, koliko čolnov z vsake strani je bilo prisotnih, ni znal odgovoriti.

Aplikacija MarineTraffic je njegovo pot zabeležila takole.

image

Dve hrvaški policijski plovili

Nam je pa na to odgovorila predstavnica za medije GPU Slovenije Vesna Drole, ki je dogodek označila za incident z dvema hrvaškima čolnoma v slovenskih vodah. Takole je zapisala: »Policija je 31. 7. 2017 ob 15.40 v območju slovenskega morja obravnavala mejni incident, v katerem sta bili udeleženi dve plovili hrvaških varnostnih organov. Na tem območju je takrat izvajala ribolov slovenska ribiška ladja. Mejni incident je bil obravnavan skladno z zakonodajo, o tem bo obveščeno ministrstvo za zunanje zadeve.«

Naj spomnimo: mejna črta med Slovenijo in Hrvaško, je ena najspornejših točk slovensko-hrvaških odnosov. Nedavna razsodba arbitražnega sodišča image je to črto natančno določila, incidenti na tem mejnem področju pa so še vedno pogosti. 

Deli s prijatelji