DZ

Dejan Židan bo zamenjal Mateja Tonina

Poslanci bodo govorili o 35 milijonih za zdravstvo.
Fotografija: Dejan Židan bo predvidoma sedel na mesto predsednika državnega zbora. FOTO: Dokumentacija Dela
Odpri galerijo
Dejan Židan bo predvidoma sedel na mesto predsednika državnega zbora. FOTO: Dokumentacija Dela

LJUBLJANA – V državnem zboru bodo odločali o novem vodstvu. Po napovedih naj bi dosedanjega predsednika Mateja Tonina na predsedniškem mestu nadomestil predsednik SD Dejan Židan. Volili pa bodo tudi vsaj dva podpredsednika. Iz koalicije je vložena kandidatura Tine Heferle (LMŠ), največja opozicijska stranka SDS pa za podpredsednika predlaga Jožeta Tanka.

Poslanci bodo sicer najprej nadaljevali izredno sejo, ki so jo začeli v petek, in obravnavali odlok, s katerim bi zvišali letošnje odhodke Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije za 35 milijonov evrov. Za to točko so predvideli nekaj manj kot tri ure, čas obravnave pa se lahko precej skrajša, če k predlogu ne bo vloženo nobeno dopolnilo.

Nato bodo odločali o kandidaturi poslanke Heferle za podpredsednico državnega zbora. Za drugo podpredsedniško mesto, ki bo pripadlo koaliciji, bodo kandidata predlagali v Desusu, kjer imena še niso razkrili. V sredo so napovedali zgolj, da bodo danes verjetno že imeli izoblikovan predlog.
Volitve tako predsednika državnega zbora kot podpredsednikov so tajne. Za izvolitev pa je potrebna večina glasov vseh poslancev. FOTO: Blaž Samec, Delo
Volitve tako predsednika državnega zbora kot podpredsednikov so tajne. Za izvolitev pa je potrebna večina glasov vseh poslancev. FOTO: Blaž Samec, Delo

Z izvolitvijo vsaj enega podpredsednika državnega zbora bo izpolnjen pogoj za Toninov odstop, s katerim se bodo poslanke in poslanci seznanili na izredni seji, ki bo sledila pol ure po koncu prve.

Tonin je napovedal, da bo svoj odstop na seji tudi obrazložil. V strankah bodoče koalicije pa bodo nato lahko vložili predlog za novega predsednika in v skladu z dogovorom med njimi bo ta funkcija pripadla Židanu.

Še pred volitvami novega predsednika bodo potrdili tudi mandat nadomestni poslanki Karli Urh, ki bo v državni zbor prišla namesto novega predsednika vlade Marjana Šarca, ter opravili glasovanje o podpredsedniškem kandidatu, ki ga predlaga SDS.

Medtem bodo generalni sekretarji peterice koalicijskih strank nadaljevali pogovore o državnih sekretarjih na posameznih ministrstvih. Dogovor o tem, katera stranka bo vodila posamezen resor, so sicer že sklenili.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije