KRONA GA ŠE ČAKA

Cviček ima novega kralja

Objavljeno 18. april 2017 12.44 | Posodobljeno 18. april 2017 13.06 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda

Krono bo Gregor Štemberger prejel konec maja na 45. Tednu cvička v Trebnjem.

Oče in sin, Vinko in Gregor Štemberger. Foto Tanja Jakše Gazvoda

ŠENTJERNEJ  – Vinogradnik in vinar Gregor Štemberger iz Šentjerneja ni mogel skriti zadovoljstva in ponosa ob informaciji, da je prav njegov cviček tisti, ki si zasluži krono. Gregor jo bo prejel konec maja v Trebnjem na tradicionalnem že 45. Tednu cvička, predal mu jo bo dozdajšnji kralj cvička Franc Medle, takrat pa bo krono svoji naslednici zaupala tudi aktualna cvičkova princesa Anja Mrhar.

Da je Štembergerjev cviček z oceno 16,37 prejel naziv kralja cvička, ni nobeno presenečenje. Pravzaprav je bilo le vprašanje časa, kdaj se bo to zgodilo, saj so vina iz njihove kleti že leta, pravzaprav desetletja v kakovostnem vrhu, prejela so že ničkoliko priznanj, tudi mednarodnih. Manjkala je le tista pika na i, ki dolenjskemu vinogradniku, ki z vsem srcem neguje tega dolenjskega posebneža, pomeni največ – krona kralja cvička. Gregor je s cvičkom sicer zmagal tudi na nedavnem društvenem ocenjevanju Društva vinogradnikov Šentjernej in je njegovo vino postalo protokolarno županovo vino, sicer pa je bil njegov pridelek v preteklih letih na ocenjevanjih za kralja cvička nemalokrat med najboljšimi, celo med prvimi tremi, ki so kandidirali za kralja.

Štembergerjeva domačija je bila v Šentjerneju zgrajena leta 1973, potem ko se je stari oče vrnil iz Amerike. Sprva so se ukvarjali s trgovino in živinorejo, pozneje pa so posadili prve trse na idilični in za rast trte še kako ugodni lokaciji nad kartuzijo Pleterje, na Pleterskem hribu. S pridnim delom in ljubeznijo do negovanja vinograda in kleti se je izkazalo, da bi lahko kmetija živela od vinogradništva. Domačijo so postopoma spreminjali in v nekdanjih hlevih je na domačem dvorišču nastala klet z vinoteko, degustacijsko sobo, avtomatsko polnilnico in skladiščem, še eno klet pa imajo ob svojih vinogradih.

Za vinogradništvo živi celotna družina, Gregorju in njegovi ženi Darji pomagata njuna otroka, srednješolka Metka in devetošolec Jernej, še kako dobrodošla pa je seveda tudi pomoč Gregorjevih staršev, mame Marinke in očeta Ceneta, ki je kar štiri desetletja vodil domače vinogradništvo in v tem času ogromno naredil za promocijo cvička, ob katerem so se še pred desetletji nekateri le zmrdovali. »Ko sem peljal cviček v eno od gostiln na Vrhniki, ga je šefica poizkusila in rekla, da kakšen je to cviček, če ne diši po šmarnici. Čez en teden pa me je klicala, da bi ga gostje radi pili,« se je nasmehnil Cene. Danes imajo pet hektarjev lastnih vinogradov na Pleterskem hribu, skupaj 20.000 trsov, grozdje pa tudi odkupijo od 30 vinogradnikov kooperantov. Tako pridelajo do 170.000 litrov cvička na leto pa tudi modro frankinjo, laški rizling, rumeni muškat, sivi pinot, belo zvrst, v izboru njihovih vin sta tudi bela in rdeča šentjernejska penina.

Novega kralja so le nekaj ur potem, ko je komisija končala ocenjevanje, obiskali in mu čestitali številni prijatelji, vinogradniki, tudi aktualni kralj cvička Franc Medle, aktualna cvičkova princesa Anja Mrhar, predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske Matjaž Jakše, podpredsednik zveze Miran Jurak, predsednik ocenjevanja Samo Hudoklin, šentjernejski župan Radko Luzar in člani domačega društva vinogradnikov, med njimi Anica Kos, ki je doslej edina v društvu nosila krono kraljice cvička, in sicer v letih 1992 in 1996, leta 2000 pa je prejela naziv prvaka zvrsti, saj ni dosegla zahtevanega kriterija zadostne količine cvička v kleti. Sicer pa je komisija letos ocenila 1106 vzorcev vin, od tega 443 vzorcev cvička, najvišjo oceno, in to kar popolnih 20,00, pa je prejel sauvignon 2009 suhi jagodni izbor, ki ga je pridelal Janko Mandeljc iz Društva vinogradnikov Cerklje ob Krki.

Deli s prijatelji