NA KOŽO

Četudi ni za maše, zmeraj paše

Objavljeno 06. maj 2016 00.25 | Posodobljeno 06. maj 2016 00.27 | Piše: Domen Mal

Mar se rdeče in belo ne ujame najlepše prav v – cvičku?

Nekdaj, še v Ljubljani, sem bil zvest primorskim vinom, refošku in malo prezrti barberi med rdečimi ter zelenu med belimi, po selitvi na Dolenjsko sem se pa tudi v uživanju rujne kapljice asimiliral. Torej pijem cviček. To je vino, na katero Nedolenjci dostikrat gledajo zviška, Kraševci so tudi zlobni, češ da so ga oni naredili, ko so izpirali sode terana. Verjamem, da je včasih znal biti res navadna kislica, se je pa veliko spremenilo na prelomu tisočletja, ko so ga zaščitili s posebnim pravilnikom in z oznako priznanega tradicionalnega poimenovanja (PTP), ta tudi določa njegovo sestavo, najmanj 65 odstotkov določenih rdečih sort in najmanj 25 določenih belih. Določene so tudi vsebnosti kislin in sladkorja in danes praviloma gost ne more biti razočaran, ko mu ga natakar prinese glaž: dobil bo sveže, lahkotno vino z 8,5 do 10 odstotki alkohola – potemtakem najmanj povprečen cviček, slabega načeloma ne, lahko pa še nadpovprečnega in celo odličnega. Zavisi, s katerega griča je.

Sam živim pod enim takih holmcev – imenuje se Lisec – in sem eden redkih vaščanov, ki na njem nimajo zidanice. Pa je niti ne potrebujem, grem pač na obisk k tistim, ki jo imajo. Pridelava cvička je namreč umetnost, ki se je priseljenec ne more kar čez noč naučiti, s cvičkom tod živijo od rojstva, menda ga je tudi nekaj v zraku. Vinogradniki si v svojih društvih izmenjujejo izkušnje in ocenjujejo svoje vzorce. Skoraj toliko, kot je gričev, je tudi društev vinogradnikov.

Trebanjska, tudi z »mojega« Lisca, so včeraj v centru začela postavljati štante, danes pa se 44. Teden cvička uradno začne z razglasitvijo kralja cvička, ki se mu bo jutri, ko bodo za fešto poskrbeli sami Modrijani, pridružila cvičkova princesa. V nedeljo pripelje še cvičkov vlak iz Ljubljane, kar je tudi najbolj pameten način obiska takšne prireditve. Kakor je cviček lahek, je za volan še vedno pretežek.

Ta konec tedna bosta tako Slovence v Trebnjem družila cviček in narodna glasba in, prepričan sem, zatrla politične zdrahe. Kajti, mar se rdeče in belo ne ujame najlepše prav v – cvičku?  

Deli s prijatelji