GROŽNJA?

Cerar in Pahor molčita, Plenković pa: Ščitili bomo svoje interese!

Objavljeno 29. junij 2017 19.06 | Posodobljeno 29. junij 2017 19.03 | Piše: P. Pa.

Hrvaški politični vrh vztraja pri svojem in pravi, da je Slovenija prijateljska država.

LJUBLJANA, ZAGREB – Medtem ko še vedno čakamo na odziv slovenskega predsednika vlade Mira Cerarja in predsednika države Boruta Pahorja, se je že odzval hrvaški premier Andrej Plenković. Poudaril je, da današnja odločitev arbitražnega sodišča na noben način ne obvezuje Hrvaške.

»Hrvaška je svoje stališče zaradi škandaloznega in protipravnega ravnanja glede procesa podala pred 23 meseci, 29. maja 2015,« je dejal in še enkrat poudaril, da se je takrat Hrvaška odločila, da izstopi iz procesa in arbitraže in o tem obvestila vse pristojne.

Vztrajajo pri svojem! 

Plenković je dejal, da Hrvaška ostaja odprta za pogovore glede mejnih vprašanj in dodal, da od Slovenije pričakujejo, da po objavi sodbe ne bo vlekla enostranskih potez. Hrvaška vlada pričakuje tudi, da se v to vprašanje ne bodo vpletale druge mednarodne organizacije ali države.

Takšni so prvi odzivi iz Hrvaške! 

»Slovenija je naša sosedska in prijateljska država, želimo, da ta vprašanja rešujemo na miren način.« Dodal je še, da Hrvaška sicer še verjame v mirno reševanje sporov s pomočjo arbitraže, a le v primeru, če so te odločitve 'čiste'.

»Pričakujemo, da Slovenija ne bo vlekla enostranskih potez, a Hrvaška mora ščititi svoje interese,« je še dejal Plenković. 

Senat arbitražnega sodišča je odločil tudi, kako bo s stroški in plačilom procesa. Poglejte, kaj so arbitri sporočili Hrvatom. 

Deli s prijatelji