NABIRKA

Alojzijevo vino za gasilsko cisterno

Objavljeno 07. julij 2016 00.02 | Posodobljeno 07. julij 2016 00.03 | Piše: Jože Miklavc

Na dobrodelni dražbi so za 2,5-decilitrsko stekleničko iztržili 715 evrov.

Na dobrodelni dražbi so za 2,5-decilitrsko stekleničko iztržili 715 evrov. Foto: Jože Miklavc

Potem ko so prav na rojstni dan mozirskega župana Ivana Suhoveršnika (svojčas zelo spoštovanega župnika, v službi tudi pri zdaj že pokojnem kanoniku Alojzu Žagarju v farni cerkvi v Mozirju) v najmanjši slovenski Steyer-Grudnikovi kleti v Mozirju opravili peto vsakoletno javno polnitev Alojzijevega vina, so se začele priprave na Alojzijev praznik, posvečen vse redkejšemu imenu Alojzu ter spominu na botra posaditvi dišečega traminca v vinogradniškem vrtu v Mozirskem gaju pred devetimi leti. Zgodba se vsako leto začne z javno trgatvijo Steyerjeve brajde dišečega traminca in avtohtone radgonske ranine (če letina na dveh trsih to sploh omogoča). V kleti družine Steyer v Plitvici nato vino neguje kletar Danilo Steyer, polnitev pa opravijo kot mali javni dogodek pri Grudnikovih v Mozirju. Na tokratni, v navzočnosti občinskega viničarja in vinogradnika Mihaela Fajfarja, predsednika mozirskih sadjarjev Alojza Plaznika (botra trti ranine), predsednika Kluba dišečega traminca Danijela Grudnika, znanega slovenskega vinarja Danila Steyerja ter prijateljev, so natočili pet 2,5-decilitrskih stekleničk žlahtnega Alojzijevega vina, že peto leto znanega kot dobrodelne kapljice.

Dobrodelni organizatorji

Pred dnevi, na god Alojzijev, so se pri kapelici sv. Valentina v Mozirskem gaju s sveto mašo, ki jo je daroval domači župnik Sandi Koren, spomnili nekdanjega kanonika Alojzija Žagarja, po katerem so pred petimi leti poimenovali posebno vino iz Steyerjevih trt. Stekleničko tega so po kulturnem programu ponudili na javni dražbi v korist Prostovoljnega gasilskega društva Mozirje. Doslej so združeni organizatorji zbrana sredstva darovali za varno hišo ter trikrat za šolski sklad OŠ Mozirje za pomoč socialno ogroženim učencem oz. njihovim družinam. Tokrat so se odločili, da darovana sredstva namenijo domačemu PGD Mozirje za prepotreben nakup nove gasilske avtocisterne, ki bo z dodatno opremo stala kar 240.000 evrov. Tudi nabirek denarja ob praznični maši je domači župnik v soglasju s predstavnikom župnijskega sveta prispeval v isti namen.

Lojzetov vse manj

Ime Alojz se je v zadnjih 20 letih skoraj izgubilo iz slovenskega rodovniškega nabora. Pogostnost imenovanja je zdaj na 31. mestu, pa še to zaradi tradicije pred 50 leti in več. Le 7861 moških se lahko v Sloveniji ponaša z imenom Alojz, Alojzij pa je bilo lani le 4500, kar je precej pod enim odstotkom poimenovanj. Najpogosteje so bili nosilci teh imen rojeni v Podravju (1803) ter v Savinjski regiji (1208).

Po maši na prostem, v kateri je župnik Koren poudaril pomen praznovanja nosilcev klenih slovenskih imen, vlogo pokojnega kanonika Alojzija Žagarja, dobrodelno noto organizatorjev ter posredno druženje občanov ter dobro mislečih ljudi v okviru zdaj že tradicionalnega dogodka, so pevke in glasbeni duet izvedli še prijeten kulturni program. Nastopile so Ljudske pevke Gaberški cvet ter tenorist Gregor Verbuč s citrarko Urško Vedenik. V nagovorih Janje Irman Kolar, Luka Pavliča ter Danila Steyerja je bilo začutiti pripadnost ideji ter obujanju spomina na kanonikovo župnijsko in ljudsko poslanstvo, vsekakor pa tudi dobrodelnost Mozirskega gaja, družin Steyer, Grudnik ter vseh, ki so se namenili prispevati nekaj denarja za nakup gasilske opreme. V avkciji male stekleničke Alojzijevega vina (lanski letnik dveh trt je napolnil le pet) je dražilo nekaj deset dobrodelnežev, ki so na koncu zbrali 715 evrov. Pomembno je poudariti, da brez prostovoljnega izvajanja kulturnega programa Alojzijev praznik ne bi bil tako žlahten, denarja za pomoč pa bi bilo bistveno manj.

Trofeja v prave roke

Po sistemu dražitve je zadnji položil bankovec v pletnar nekdanji Mozirjan Emil Pocajt, ki zdaj že 20 let živi v Grčah pri Šempetru. Vinske trofeje iz Steyerjeve kleti se je zelo razveselil in povedal, da bo imela posebno mesto v njegovem domu. Še najbolj vesel je bil predsednik PGD Mozirje Roman Čretnik mlajši, ki je v zahvali izrazil pričakovanje za še druge različne podporne akcije, namensko zagotovljena sredstva Občine Mozirje ter drugih pokroviteljev, saj »gasilci smo le del te družbe, te občine in samozaščitne organiziranosti v Zgornji Savinjski dolini, prostovoljno delujemo preventivno ter ko je naša pomoč občanom in državljanom nujno potrebna. Torej, ko darujemo, damo posredno tudi za svojo varnost. Hvala za ta vaš dar in plemenitost s podporo novemu prazniku v Mozirju,« je še dejal, ko je prevzel zbran denar.

Deli s prijatelji