PROBLEMATIČNA LOKACIJA

Vrhnika: migranti odtavali v osnovno šolo, enega našli v vrtcu

Objavljeno 24. februar 2016 16.55 | Posodobljeno 24. februar 2016 17.57 | Piše: K. K.

Po naših informacijah vse pristojne resno skrbi za varnost otrok predvsem v vrtcu, ki meji na migrantski center in ga od njega ločuje samo navadna vrtna ograja in ne bodeča žica kot državno mejo.

Takole so odhajali proti Avstriji.

VRHNIKA Po naših neuradnih, a zanesljivih informacijah s terena so migranti iz vrhniškega centra, kjer imajo prosto gibanje, že odtavali v osnovno šolo. Kaj so tam počeli in iskali, ni jasno. Enega begunca so odkrili celo v prostorih vrtca, sporoča bralka Petra. Starši otrok se puntajo, skrbi jih za varnost, dogovorili pa so se že za sestanek z županom, ki bo danes zvečer. Župana Stojana Jakina skušamo priklicati, v kabinetu so nam obljubili, da nam bo za

Ponoči pobegnili

Dopoldne smo poročali, da je iz centra ponoči pobegnilo 30 migrantov. Policija je potrdila pobeg 25 ljudi, kam so odšli, preberite na povezavi.image

pojasnila kmalu na voljo.

Trenutna situacija na Vrhniki je po poročanju naših bralcev takšna:

Posebej je vprašljiva varnost otrok na rekreativnih točkah, kjer imajo ti pogosto šolo v naravi oz. izhode in sprehode; to je gozdnato področje Trojice, kamor vodi tudi sloviti Cankarjev vrhniški klanec. Ker je ta na vrhu neobljuden (so samo sprehajalci) in zato prihaja do varnostnega tveganja, bodo v času šolskih izhodov in sprehodov Cankarjev klanec nadzirali trije uniformiranci. Ker je vrhniška policija premalo številna, bodo na pomoč prišli tudi s CZ.

Za varnost vrhniških otrok med drugim skrbita dva policijska psa.

Policija bo zagotovila eno stalno patruljo, ki bo preverjala zadeve v okolici centra in vrtca med delavniki do 15. ure, ter dodatne policiste ob vhodih v center.

Po naših informacijah vse pristojne resno skrbi za varnost otrok predvsem v vrtcu, ki meji na migrantski center in ga od njega ločuje samo navadna vrtna ograja in ne bodeča žica kot državno mejo. Lokalni veljaki so skupaj z ravnatelji bližnjih šol na državnega sekretarja z notranjega ministrstva Boštjana Šefica naslovili poziv, naj se zaradi neprimernosti zdajšnje lokacije center prestavi v vojaške objekte na Raskovcu. Dokler se zadeva ne uredi, zahtevajo, da se zaradi občutljivosti lokacije v migrantski center naselijo samo družine z otroki in ne mladi moški, ki so predvsem ekonomski migranti in potujejo sami ali v skupinah. Zmanjšati hočejo izhode migrantov predvsem tako, da že na zemljišču centra država poskrbi za odprtje mobilne trgovine z najnujnejšim blagom.

Deli s prijatelji