KDO JE HUJŠI?

Ne boste verjeli, koliko kršitev hrvaških ribičev naštejejo vsak dan

Objavljeno 26. avgust 2017 15.13 | Posodobljeno 26. avgust 2017 15.22 | Piše: A. L., Mo. S.

Medtem ko bralec poroča o namernih kršitvah slovenskih ribičev, so številke kršitev hrvaške strani neverjetne.

PIRAN – Po tistem, ko je premier Miro Cerar jasno in glasno povedalimage, da ga potrpljenje ob hrvaškem neupoštevanju nedavne razsodbe arbitražnega sodišča počasi mineva, se nam je ponovno oglasil bralec Michael.

Pripel je dve grafiki, ki prikazujeta, da sta slovenski vodni plovili, Andrea in Jež, prečkali razdelilno črto na morju med Slovenijo in Hrvaško. Dodal je, da slovenske ribiške barke v teh dneh »namerno prečkajo mejo«, o vsem pa sta obveščeni tako slovenska kot hrvaška policija.

V enem dnevu 14 incidentov – hrvaške strani

Po odgovore smo se zato napotili k slovenskim možem v modrem. Tiskovni predstavnik Drago Menegalija nam je pojasnil, da je slovenska policija samo 23. avgusta obravnavala kar »11 mejnih incidentov, ko so plovila hrvaških varnostnih organov (skupaj 13 plovil) ali hrvaški ribiči (skupaj 11 plovil) vpluli v slovensko morje«. Še huje je bilo naslednji dan, 24. avgusta: »Slovenska policija je 24. 8. 2017 obravnavala 14 mejnih incidentov, ko so plovila hrvaških varnostnih organov (skupaj 12 plovil) ali hrvaški ribiči (skupaj 10 plovil) vpluli v slovensko morje,« nam je povedal Menegalija.

Pravi, da vsak tovrstni incident obravnavajo v skladu z zakonom o nadzoru državne meje in s pravilnikom za izvajanje zakona o nadzoru državne meje, o njih pa obveščajo tudi zunanje ministrstvo. Kadar hrvaški ribiči lovijo v slovenskem morju, pa o tem obvestijo še ribiškega inšpektorja.

Zgolj opozorila

Zanimalo nas je tudi, ali in kako pri tem sodelujejo s hrvaškimi kolegi. Ne nazadnje je omenjeno območje Piranskega zaliva za Hrvaško še vedno sporno in dejanja, ki se slovenskim ribičem ne zdijo sporna, njihovi hrvaški kolegi morda dojemajo popolnoma drugače.

»Ob zaznanem vplutju hrvaških ribiških ladij in plovil hrvaških varnostnih organov v slovensko morje, jih patruljni čolni slovenske policije prestrežejo. Nato v skladu z zakonskimi določili in upoštevajoč sporazum o izogibanju konfliktom na morski meji plovila opozorijo, da se nahajajo na teritoriju slovenskega morja ter da morajo nemudoma zapustiti slovensko morje,« nam je v zvezi s tem povedal Menegalija.

Deli s prijatelji