VENTILATOR NA ARMATURKI

FOTO: Bralec: Kako sploh lahko vozi ljudi?

Objavljeno 02. julij 2017 08.50 | Posodobljeno 02. julij 2017 08.59 | Piše: A. L.

Izbrskali smo pogoje, ki jih morajo vozila izpolnjevati, da je z njimi mogoče opravljati taksi prevoze.

LJUBLJANA – »Ford, ki je tako star, da bo kmalu starodobnik, razbit blatnik, prezračevanje očitno ne deluje, pa voznik rabi namizni ventilator na armaturki … še Borat se ne bi peljal s tem,« se priduša bralec Darko in se sprašuje, kako lahko kaj takega sploh vozi in prevaža turiste po najlepšem mestu na svetu.

Kakšni so sploh pogoji za pridobitev licence za taksi? Na spletni strani Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije smo izbrskali, katere pogoje je treba izpolnjevati, da lahko fizična oseba (za pravne osebe jo izdaja Gospodarska zbornica Slovenije) opravlja taksi službo. To so:

– pridobitev licence – z njo avtotaksi pridobi pravico do opravljanja prevozov,
– voznik ni voznik začetnik.

Kar se tiče oznak in opreme vozila pa:

– Vozila morajo imeti brezhibno delujoče naprave za gretje, hlajenje, zračenje in notranjo razsvetljavo.
– Avtotaksi prevozi se lahko opravljajo samo z osebnimi vozili, ki imajo najmanj štiri sedeže in najmanj štiri vrata.
– Taksimeter, ki mora biti med prevozom potnikov vključen ves čas, nameščen pa tako, da je za posameznega potnika ali povezane skupine potnikov vključen od začetka do konca vožnje in da se cena prevoza izračuna na osnovi prevožene razdalje in pretečenega časa v skladu z izbrano tarifo. Imeti mora vgrajen tiskalnik za izpis računa. Vidni prikaz in izračunavanje voznine morata biti v skladu s potrjenim cenikom za avtotaksi storitve. Izpis računa mora ustrezati davčnim predpisom. Pregledan in overovljen mora biti v skladu s predpisi, ki urejajo meroslovje (rok za redno overitev je eno leto). Obvestilo o maksimalni tarifi na območju, za katero je bilo prevozniku izdano dovoljenje, mora biti nameščeno tako, da je vidno uporabnikom prevoza (občine še niso sprejele maksimalnih tarif). 
– Obvezna oprema (rezervno kolo, rezervne žarnice, oprema za prvo pomoč …) mora vsebovati tudi aparat za gašenje požara.
– Tehnični pregled vozila se opravi eno leto po prvi registraciji, nato vsakih šest mesecev. V prometnem dovoljenju mora biti vpisan namen uporabe oziroma oblika nadgradnje.
– Cenik avtotaksi storitev mora biti pritrjen v notranjosti vozila (v nobenem primeru pa ne sme prekrivati sovoznikove zračne blazine), na vidnem mestu za potnike. Izpisan mora biti s tiskanimi črkami višine najmanj 20 mm.
– Na sprednjem delu strehe nameščena svetlobna tabla v velikosti najmanj 210 mm x 80 mm. Sprednja stran svetlobne table mora vsebovati napis »TAXI«. Črke napisa v velikosti najmanj 50 mm morajo biti črne barve na rumeni svetlobni tabli ali rumene barve na črni podlagi. Zadnja stran svetlobne table mora biti rumene barve, na njej pa nalepljena nalepka (oznaka), ki jo prevoznik zaprosi pri izdajatelju licenc.

Če vozilo izpolnjuje vse te pogoje, potem prosilec ne bi smel imeti težav. Tudi s starejšim vozilom. Bi se pa verjetno vsi raje vozili v boljših, večjih in varnejših vozilih. A tudi z drugačnimi se pride na cilj.

Deli s prijatelji