ZMERNO

Zakaj s korenjem ne smete pretiravati

Objavljeno 06. marec 2017 10.00 | Posodobljeno 06. marec 2017 10.00 | Piše: M. F.

Še en dokaz, da je zmernost vedno primerna.

Preveč korenja lahko privede do spremembe barve kože.

Korenje je priljubljena sladka zelenjava, pogosto dodana juham, prikuham, omakam, solatam in tudi slaščicam. Mnogim surovo korenje predstavlja malico, saj je odličnega okusa ter hkrati nizkokalorično in zdravo živilo.

Dobro in slabo

Korenje je izvrsten izvor betakarotena, ki se v telesu pretvori v vitamin A, vlaknin ter drugih vitaminov in mineralov. A vendarle tudi s korenjem ne gre pretiravati, saj lahko prinese manj prijetne posledice. Te nastanejo zaradi preveč betakarotena, ki ga telo ne more pretvoriti v vitamin A in se zato skladišči pod kožo, kar privede do spremembe polti. Zlasti na dlaneh, stopalih, kolenih, področjih okoli oči ter nosa ta porumeni. To stanje se imenuje karotenemija.

Brez skrbi

Preveč betakarotena (več kot 30 miligramov na dan) sicer ni nevarno in ob uživanju manj korenja ter drugih s to snovjo bogatih živil rumena barva kože izgine.

Kot so zapisali v publikaciji The American Journal of Clinical Nutrition, je treba približno 10 dni, da presežek betakarotena preide v kri, obarvanost pa se pojavi po nekajtedenskem rednem uživanju živil v pretirani količini (z več kot 8 miligrami na 100 gramov med njimi nedvomno vodi korenje).
 

Deli s prijatelji