RAJE NE

Zakaj postana voda ni dobra

Objavljeno 27. februar 2017 08.00 | Posodobljeno 27. februar 2017 08.00 | Piše: M. F.

Če je vso noč stala v kozarcu, jo raje zlijte stran.

Bolje si je natočiti kozarec sveže.

Najbrž ste že slišali priporočila, da je zjutraj na tešče najbolje popiti vodo, ki je čez noč čakala v kozarcu in ne sveže iz pipe. Morda se tega napotila celo držite ter ste opazili, da ima ta zjutraj nekoliko nenavaden okus. Ne motite se, za nenavadno aromo pa obstaja pojasnilo. Voda namreč ne vsebuje beljakovin in sladkorjev, zato se njena sestava na zraku spremeni.

Na delu je kemija

Kadar je dolgo izpostavljena zraku, vpije nekaj ogljikovega dioksida in del tega se pretvori v karbonsko kislino. To pomeni, da voda spremeni kemijsko sestavo, poroča Discovey News. Ko karbonska kislina odda proton ali dva, se pretvori v bikarbonat ali karbonat, pH-vrednost vode se zmanjša, njen okus pa postane drugačen.

Čeprav ni pokvarjena ...

Kljub temu sicer ni pokvarjena, je pa izpostavljena tudi bakterijam iz zraka in dokajšnji količini prahu, zato res velja dvakrat pomisliti, ali jo boste popili ali si boste vendarle raje natočili kozarec sveže.

Deli s prijatelji