SLADKANJE

Slaščica za vse, ki ste na dieti

Objavljeno 16. avgust 2017 08.55 | Posodobljeno 16. avgust 2017 08.57 | Piše: M. F.

Črna čokolada ni le okusen, temveč tudi zdrav greh.

Slaščica, ki razvaja dušo in telo.

Odločili ste se za malce strožji režim prehrane, zato ste z jedilnika črtali slaščice. A ker je prepovedano najmamljivejše, vam te občasno še kako zadišijo. Nikar ne bodite neusmiljeni do sebe in si privoščite malo razvajanja. Ne pogostite pa se s čimer koli, temveč posezite po temni čokoladi. Seveda tudi z njo ne smete pretiravati, a nekaj koščkov tedaj, ko vas prevzame želja po sladkem, ne vpliva pozitivno le na dušo, temveč tudi na telo, saj nedvomno upravičeno sodi med zdrave pregrehe.

Oglejte si nekaj dokazov, ki govorijo temu v prid.

Izjemno je hranljiva

Vsebuje veliko vlaken ter velik delež kakava. Ključne hranljive sestavine temne čokolade so vlakna, antioksidanti, železo, magnezij, baker in veliko kalija. 

Varuje kožo pred soncem

Dobrodošla novica za poletne dni: v britanski raziskavi o vplivu čokolade na kožo so bili prostovoljci, ki so 12 tednov vsak dan zaužili 20 gramov temne čokolade, znatno odpornejši proti sončnim opeklinam v primerjavi s tistimi, ki se z njo niso sladkali. Zakaj? Kakav je bogat z antioksidantom flavanolom, ki pred UVB-žarki na naraven način varuje kožo, v njej izboljša krvni pretok in jo navlaži.

Izboljšuje delovanje možganov

Zaradi v kakavu prisotnih antioksidantov čokolada pospešuje pretok krvi ter zagotavlja tudi boljšo prekrvavitev možganov in s tem pomaga pri zaščiti kognitivnih funkciji, bistri misli ter krepi spomin, je dokazala norveška študija. Tamkajšnji znanstveniki so po njenem zaključku povedali, da se 70-letniki, ki redno uživajo zmerne količine temne čokolade, bolje odrežejo na kognitivnih testih kot njihovi sovrstniki, ki se ji odrekajo.

Zmanjšuje tveganje za srčno-žilne bolezni

Še ena od prednosti temne čokolade: snovi v njej pripomorejo k zmanjševanju količine holesterola v krvi in s tem manjšajo tveganje za srčno-žilne bolezni. Študija, ki jo povzema publikacija The American Journal of Clinic Nutrition, je namreč pokazala, da je pri osebah, ki v svojo prehrano redno vključujejo flavonoide iz čokolade, v krvi manjša količina slabega holesterola kot pri tistih, ki s temi snovmi ne obogatijo hrane. Prostovoljci iz prve skupine so vsak dan v zmernih količinah uživali temno čokolado in kakavov prah. Po koncu študije je bilo v njihovi krvi znatno manj slabega holesterola LDL, kar pomeni manjše tveganje za srčno kap ter za druge bolezni srca in ožilja, prav tako pa črna čokolada uravnava tudi krvni tlak.

Torej: izberite čokolado s čim večjim odstotkom kakava. Košček ali dva sta za vaše zdravje velik plus.

Deli s prijatelji