NEPRIJETNO

Še en stranski učinek izpuščanja zajtrka

Objavljeno 21. november 2017 07.55 | Posodobljeno 21. november 2017 07.57 | Piše: M. F.

To, da boste pred kosilom lačni, ni edina težava.

Dober zajtrk poskrbi za energijo in svež dih.

Dobro je znano, da je zajtrk najpomembnejši obrok dneva. Če je ta pravilno sestavljen, nas prebudi in nam zagotovi dovolj energije do naslednjega obroka. A mnogi ga kljub temu preskočijo, ker zjutraj ne morejo jesti ali ker nimajo časa. Ne glede na vzrok pa bi to bilo pametno spremeniti. Brez zajtrka boste težje kos vsem dnevnim nalogam, njegovo preskakovanje pa ima še eno negativno posledico: zadah.

Pojasnilo stomatologa

Ljudje, ki ne jedo zajtrka, imajo v ustih več bakterij, ki povzročajo zadah, je pred nedavnim povedal Mervyn Druian iz londonskega centra za estetsko stomatologijo. Potrdil je, da izpuščanje zajtrka ni le slaba, temveč tudi umazana navada, saj so usta zato dlje suha, v njih pa se množijo bakterije, ki jih slina, sicer nastajajoča med žvečenjem hrane, ne izpere. Dodal je še, da zajtrk, ki vsebuje veliko sladkorja, denimo sladkih žit, prav tako spodbuja razmnoževanje škodljivih bakterij.

Za energijo in svež dih

Če vas torej pogosto muči zadah, se potrudite in zajtrkujte (če vas drugi razlogi, niso prepričali). Najboljše je dan začeti s kozarcem vode, nato pa pojesti običajen jutranji obrok. Tako boste premagali dve težavi: nezdrave prehranske navade in zadah.
 

Deli s prijatelji