Lubenica je sestavljena iz kar 92 odstotkov vode, a je preostalih osem odstotkov zelo bogatih z likopenom, antioksidantom, ki ščiti srce in prostato ter blagodejno deluje na kožo. Večji kos zadovolji skoraj polovico dnevnih potreb po vitaminu C in izboljšuje delovanje imunskega sistema. Zdaj je najboljši čas, da zagrizemo v osvežujoče rdeče meso sadeža, ki je idealen tudi za hujšanje. Lubenice so tako rekoč izvir energije za dušo, v njihovem mesu je osvežilen vonj, ki tudi največje zaspance spravi iz postelje. Zaradi svoje sestave, mešanice vode in aromatičnih snovi, nam lubenica lahko odlično pomaga pri hujšanju. Rezina namreč vsebuje samo 15 kalorij, je lahko prebavljiva in zato idealno živilo za diete. Zaužijmo jo še pred glavnim obrokom in bomo potem pojedli precej manj, saj nas bo nasitila že lubenica. En dekagram sadeža vsebuje le 3,7 grama sladkorja, veliko manj kot druge vrste sadja, ki zorijo v tem letnem času. Za primerjavo: dekagram breskve ga vsebuje od 6,1 do 11,8 grama.
V službi zdravja in lepote
Z lubenico uspešno ohladimo opečeno kožo, saj vsebuje zelo veliko vode, a tudi pantotensko kislino, ki blaži razdraženo kožo. V njej so še betakaroten, ki pomaga pri obnovi kože, in mineralne snovi, ki vežejo vlago. Regeneracijo lahko pospešimo, če poleti pojemo veliko hladnih sočnih kosov. Hladilna maska za kožo po sončenju: sto gramov lubenice pretlačimo z dvema žlicama medu, dodamo nekaj žlic skute in nanesemo maso. Po 15 minutah speremo in kožo natremo z vlažilnim mlekom.
Ne zavržimo pečk
Kot rečeno, je lubenica zelo zdrav sadež, pravi zaklad pa skriva tudi v pečkah, zato jih nikar ne zavrzimo. Izjemno bogate so namreč z beljakovinami, vitamini, minerali in zdravimi maščobami. Beljakovine v pečkah lubenice vsebujejo različne aminokisline, med njimi arginin, ki ureja pretok krvi in pomaga pri kroničnih bolezni srca in ožilja. Ogromno vitaminov B-kompleksa igra veliko vlogo pri pretvorbi hrane v energijo in drugih pomembnih telesnih funkcijah. V 100 gramih pečk se skriva tudi kar 4 mg magnezija, kolikor znaša njegov dnevno priporočeni vnos. Semena lubenice so dobro založena tudi z zdravimi maščobami: v 100 gramih jih je kar 40 gramov, od katerih je samo osem gramov nasičenih. Posušimo jih in zmeljemo za zdravilni napitek (štiri žlice zmletih pečk kuhamo 10 minut), izjemno uspešen pri premagovanju trebušne gripe, zlatenice in bolezni, ki nastanejo zaradi onesnažene vode. Poleg tega je napitek zelo priporočljiv za sladkorne bolnike z diabetesom tipa 2, ker pa ima veliko magnezija, železa, kalcija, mangana in vrste vlaknin, izredno močno topi maščobe. Na trgu bomo težko našli boljši čaj za hujšanje, kot je prav napitek iz lubeničnih pečk.
Dobri namigi
Lubenica
- je priporočljiva za osebe, ki bolehajo za diabetesom tipa 2;
- pomaga pri zaprtosti;
- pomirja razdraženo in opečeno kožo;
- odpravlja celulit, saj v telesu poskrbi za nekakšno drenažo – preprečuje zastajanje vode v tkivu;
- pomaga pri revmatičnih obolenjih;
- čisti sečne poti ter tako koristi ledvicam, poleg tega pa pospešuje izločanje sečne kisline iz telesa;
- vpliva na zniževanje tlaka in zmanjšuje možnost možganske kapi, lajša pa tudi slabokrvnost;
- blaži predmenstrualno napetost;
- je vir karotenoidov ter med njimi pomembnega antioksidanta likopena, ki je učinkovit pri preprečevanju rakavih obolenj.
Osvežilni lubenični sorbet
Potrebujemo:
1 kg očiščene lubenice
sok treh limon ali štirih limet
lupinica ene limone ali limete
100 g navadnega sladkorja
pol čajne žličke ingverja
listi mete
Priprava:
Meso lubenice razrežemo in zmešamo v mešalniku; semena odstranimo.
V kozici segrejmo limetin sok, dodajmo sladkor in počakajmo, da se raztopi. Dodamo lubenico in ingver ter drobno nasekljano meto. Počakajmo, da se zmes ohladi na sobno temperaturo, nato jo prelijmo v kovinsko posodo. Za najmanj osem ur postavimo v zamrzovalnik, vmes pa sorbet večkrat premešamo z vilicami. Postrežemo v kozarcih ter okrasimo z listki sveže natrgane mete.