SLOG IN ZDRAVJE

Ko poleti zadiši iz kuhinje

Objavljeno 23. junij 2017 15.00 | Posodobljeno 23. junij 2017 15.09 | Piše: N. K.

Zdrav življenjski slog je tesno povezan z uravnoteženo prehrano, ki nam zagotavlja vsa potrebna hranila v pravem razmerju. Poleg priporočila, kako naj bi bil sestavljen naš jedilnik, objavljamo še recept, ki nam ga je pripravil priljubljeni ustvarjalec enostavnih jedi Simon Šketa.

Foto: Shutterstock

Smernice v sodobni prehrani priporočajo, da dnevno jemo vsaj petkrat, lahko pa tudi večkrat in med obroke razdelimo dnevni vnos hranil. Da moramo zajtrkovati kot kralji, še vedno drži. Prehranski strokovnjaki razlagajo, da sedanja priporočila za dnevni vnos hranil predvidevajo, da naj bi naša prehrana vsebovala 60–70 odstotkov ogljikovih hidratov oziroma živil, ki jih vsebujejo.

Potem so tu beljakovine – predvsem pri športnikih, ki intenzivneje trenirajo, cenimo vnos kakovostnih beljakovinskih virov. Ti so praviloma živalskega izvora: kakovostno meso, ribe, mleko in mlečni izdelki. Prav tako ne smemo pozabiti na vnos maščob, a te morajo biti pozitivne, torej nenasičene – najbolj znane so maščobne kisline omega 3. Vnosa nasičenih in hidrogeniranih maščob, skratka nekakovostnih maščob, ki jih najdemo predvsem v hitri prehrani, pa naj bi se izogibali.

Kaj pa poleti priljubljeni pikniki?

Kadar uporabljamo kakovostne sestavine in pri peki upoštevamo pravila dobre prakse, ni treba, da piknik štejemo med prehranske pregrehe. To seveda pomeni, da mesa in zelenjave na žaru ne smemo zažgati. Prav tako moramo poskrbeti, da so jedi na pikniku pravilno skladiščene (na hladnem), da se ne pokvarijo. Pri izbiri sestavin za naš jedilnik dajmo prednost lokalno pridelani hrani. slovenska hrana je brez dvoma kakovostna, bolj sveža od tiste, ki je prej prepotovala nekaj sto ali celo nekaj tisoč kilometrov. Predvsem pa so naši avtohtoni pridelki najbolj prilagojeni našemu okusu. obenem pa z nakupom hrane slovenskega porekla prispevamo k razvoju in ohranjanju slovenskega podeželja, ki igra bistveno pomembnejšo vlogo v naši družbi, kot mu jo večina pripisuje.

Pita s piščancem in avokadom 

»Slana pita s piščancem in avokadom. odlična, ko je topla, slastna še dan potem. Piščančje meso lahko nadomestiš po želji. Tudi mleto in prepraženo goveje meso se super obnese. Priprava je morda videti zahtevnejša, a ni, če jo poenostavimo na tri postopke – pripravo testa, pripravo mesa (praženje), sestavljanje pite in peko,« pravi Simon Šketa

Sestavine: Krhko testo: • 120 g masla • 200 g bele moke • 1 jajce • 0,5 dl vode • 1 čajna žlička soli

Nadev: • 1 piščančje prsi • 1 čebula • 1 česen • 1/2 avokada • 3 jajca • 100 g kuhanega in odcejenega fižola • 1 čajna žlička origana • ½ čajne žličke bazilike • 1 čajna žlička mlete rdeče paprike • 100 g naribanega sira • 2 dl mleka • 2 čajni žlički soli • 1 čajna žlička belega popra • olje

Priprava: Testo maslo narežeš na manjše kose ter nato zmešaš z moko, jajcem in vodo. Testo pokriješ s folijo in ga za pol ure shraniš na hladnem. Za peko uporabiš 20-centimetrski model za pite. Testo razvaljaš in razporediš po modelu za pito. nato testo prepikaš z vilicami, pokriješ s papirjem za peko, obtežiš s kroglicami za peko ali nekuhanim fižolom. Pečeš 10 minut pri 180 stopinjah Celzija, nato odstraniš kroglice in papir za peko. Pečeš še 5 minut pri 180 stopinjah Celzija in potem umakneš iz pečice. Nadev najprej na olju do mehkega prepražiš čebulo, proti koncu dodaš nasekljan česen. Dodaš na trakce narezane piščančje prsi in pražiš 5 minut. Dodaš še fižol, origano, baziliko, sol in poper, premešaš in odstaviš s štedilnika. Ločeno zmešaš jajca in mleko. Po testu razporediš piščančje trakce s fižolom, posuješ z naribanim sirom in pokriješ s plastjo na tanko narezanega avokada. Vse skupaj preliješ z jajčno zmesjo in daš peč za 40 minut pri 180 stopinjah Celzija. Pred serviranjem naj jed počiva 5 minut.

 

Deli s prijatelji