OKUSI

Recept tedna: pašta z bučkami

Objavljeno 19. junij 2017 14.00 | Posodobljeno 19. junij 2017 14.12 | Piše: Špela Ankele

Recept kuharice tedna Polone Mlakar Baldasin.

Polona Mlakar Baldasin

Prijetno zgovorna Žirovka Polona Mlakar Baldasin je po izobrazbi fotografinja in oblikovalka, ki je skozi objektiv opazovala številne dogodke in motive na Loškem. Zadnjih nekaj let dela v Loški zadrugi, kjer skrbi za njeno celostno podobo, prepoznavnost in še za marsikaj. Polono smo za recept poprosili ob nedavnem odprtju Mlečnega butika, ki je v Škofjo Loko prinesel čisto pravo samopostrežno trgovino, podobno tistim majhnim štacunam, v katerih na enem kraju najdemo izdelke zadružnih blagovnih znamk in domače dobrote lokalnih dobaviteljev. Žirovka nam je mimogrede zaupala recept za preprosto, a okusno jed, ki jo pogosto pripravi svoji družinici.

Za 4 osebe: 500 g špagetov (ali makaronov, metuljčkov in kar je še takega) 2 ali 3 srednje velike čebule 2 ali 3 bučke 2 dl sladke smetane 100 g sira (najbolje se obnese loški edamec) malce oljčnega olja malo kopra ščep majarona sol (po okusu)

 

Pašto v soljenem kropu skuhamo po navodilih na embalaži. Za omako nasekljamo čebulo in jo do zlatega prepražimo na oljčnem olju. Bučke narežemo na manjše kose in posolimo ter pustimo, da spustijo vodo. Popražimo jih na čebuli. Na zmernem ognju bo to trajalo kakih deset minut. Zdaj dodamo koper, po želji tudi majaron in smetano. Odstavimo, dodamo smetano in nato še odcejene špagete (ali makarone). Premešamo. Postrežemo, in ko je jed že na krožniku, posujemo z na drobno naribanim loškim edamcem.

K tej jedi bo odličen spremljevalec belo vino srednjega telesa, npr. chardonnay, jakot (sauviognasse) ali beli pinot, priporoča sommelierka Mira Šemić.
Deli s prijatelji