VEGANSKO

Poznate najprijaznejše mesto za vegane?

Objavljeno 06. julij 2016 15.00 | Posodobljeno 06. julij 2016 15.00 | Piše: E. B.

Veganstvo so opevali že v antični Grčiji, pravi razcvet pa doživlja šele zdaj; restavracij, ki ne ponujajo hrane živalskega izvora, je vse več, tako da lahko popotniki povsod po svetu uživajo v pestri izbiri svežih in zdravih jedi.

Treba je uživati raznoliko sadje in zelenjavo.

Kdo pravi, da je veganstvo nov način prehranjevanja! Že v antični Grčiji je Platon razmišljal in pisaril o krožniku, ki bi vseboval samo zelenjavo. Takšen obrok je dišal Budi pa tudi Einstein in Gandi sta se rada gostila z živili neživalskega izvora.

Kljub temu je veganstvo pravi razcvet doživelo šele v zadnjih letih, restavracije, kjer ponujajo najrazličnejše dobrote iz nespornih rastlin, pa se množijo kakor gobe po dežju. A vendarle niso vse pristne in, seveda, niso vse vrhunske kakovosti, pri Trip Advisorju pa so ob začetku poletnih počitnic razodeli, kje po svetu se hvalijo z najboljšo ponudbo veganskih specialitet. No, poglejmo. Portland velja po izboru Pete za najprijaznejše ameriško vegansko mesto: s koktajli navdušuje Sweet Hereafter, z domačo hrano pa Homegrown Smoker. V Detroitu, ki so mu mnogi napovedovali propad v vseh gospodarskih sferah, je kulinarika le preživela: Detroit Vegan Soul velja za zelo priljubljeno in cenjeno kavarno, Seva pa je odlična restavracija in vinski bar.

New York z največ veganskih restavracij

Ne preseneča, da ima Los Angeles kopico veganskih gostinskih obratov, saj ne velja le za igralsko meko, kjer je preizkušanje kulinaričnih novosti ena najpomembnejših zapovedi, je tudi izjemno svetovljansko in turistično priljubljeno mesto, v katerem pa odmeva predvsem uspeh veganske mehiške restavracije Gracias Madre. Če skočimo na Havaje, točneje v Honolulu, se lahko kar potopimo v zelene dobrote, ki jih zaradi ugodne klime nikakor ne primanjkuje: Downbeat Diner ne ponuja le jedi, temveč postreže s predstavitvami nadobudnih lokalnih umetnikov, Greens & Vines pa dobrot ne ponuja le v restavraciji, temveč tudi na stojnicah na živilskih tržnicah. Daleč največ veganskih restavracij najdemo v New York Cityju, kjer je ozaveščenost o prehranskih novosti in zdravih smernicah na najvišji ravni v ZDA: tako so na voljo tudi veganske picerije, denimo 00 + Co., Chalk Point Kitchen pa je številka ena med zvezdniki in uglednimi prebivalci velikega jabolka.

Tudi ameriška soseda Kanada ne zaostaja z vegansko ponudbo, Toronto je doživel na tem področju pravi razcvet, imajo tudi – mesnico brez mesa, kjer med drugim ponujajo burgerje s peso. Zelo priljubljen je pub Porter House, Tori's Bakeshop je pekarna in kavarna, ki navdušuje turiste: čez dan ponuja tople napitke in slaščice, v večernih urah pa se prelevi v vinski bar. Mimogrede, Toronto gosti daleč največ veganskih (in tudi vegetarijanskih) festivalov po svetu. Poglejmo na našo staro celino, Berlin ostaja evropska veganska prestolnica (na drugem in tretjem mestu po številu veganskih restavracij sta Praga in Varšava). Na vrhu seznama je vrhunska restavracija Kopps, kjer se lahko lačni potešijo s petimi slastnimi hodi.

Tudi vzhod prijazen do veganstva

Pojdimo proti vzhodu, v Izrael. Tel Aviv je gostitelj največjega veganskega festivala na svetu in trenutno velja za najboljšo vegansko turistično destinacijo: veganstvo je življenjski slog za številne Izraelce, mlečni izdelki so občutno izgubili veljavo v zadnjih letih, dobro se drži tudi mediteranska prehrana. Sicer je najbolj priporočljiv Miss Kaplan, nekoč pop-up restavracija, zdaj pa kar stalna, ki slovi po korenčkovem hotdogu – korenček, mariniran v viskiju, potem pa varno spravljen v vročo štručko. Nadaljujmo proti Indiji, kjer kar polovica prebivalstva ne uživa mesa, prestolnica veganstva pa je Čenaj na jugu države, kjer je mogoče uživati tako v hitri in poulični prehrani ter vrhunski kulinariki v razkošnih hotelih. Denimo, v The Royal Vega v ITC Grand Chola Hotelu s petimi zvezdicami.

Za konec obiščimo še Tajvan, točneje, Tajpej, kjer prav tako velik odstotek prebivalstva ne uživa hrane živalskega izvora, tamkajšnji chefi pa radi združujejo tradicionalne tajvanske jedi z mednarodnimi okusi.
 

 

Deli s prijatelji