Obstaja veliko različnih načinov, kako ohraniti liste mete sveže, izkušnje pa nas učijo, da je najpreprostejši tudi najučinkovitejši. Vejice preprosto damo v vodo kot navadno cvetje. Če imate pri roki zgolj odtrgano listje, boste morali uporabiti drugi dve metodi: zavijte jih v vlažno papirnato krpo in postavite v hladilnik ali jih zamrznite v ledenih kockah.
Vejice v vodi
Preden postavimo meto v vodo, jo operemo pod tekočo hladno vodo. Paziti moramo, da listov ne poškodujemo. Začimbe vedno umijemo, preden jih spravimo. S škarjami odstranimo spodnje dele stebelc, režemo pod kotom, da bodo lahko posrkala več vode. Nato jih postavimo v vazo ali kozarec, ki je za tretjino napolnjen z vodo; to vsakih par dni zamenjamo. Če jo prekrijemo s plastično vrečko, jo lahko damo v hladilnik, kjer ji bomo rok trajanja še podaljšali.
V papirnati brisački
Odtrgamo od dva do tri lističe papirnate brisačke, postavimo enega na drugega in zmočimo z mrzlo vodo. Biti morajo vlažni, ne povsem prežeti. Če bo vlage preveč, bodo zelišča začela plesneti. Očiščene in obrezane vejice damo na papir, ne smejo biti prevelike, papir jih mora v celoti prekriti. Nato ga na robovih zavihamo in povaljamo, da ostane meta ujeta v njegovi sredini. Zelišče bo tako v stiku z vlago. Vse skupaj nato damo v plastično posodo ali vrečko in položimo v hladilnik. Tako lahko sproti jemljemo želene količine celo do tri tedne.
Zamrzovanje mete
Z oprane mete odtrgamo listje in ga zlagamo na suh papir, da se znebimo vlage. Nato liste postavimo v posodico za izdelovanje ledenih kock in jih s prstom pritisnimo na dno. Na posamezno kocko damo največ dva lista. Posodico počasi napolnimo z vodo in postavimo v zamrzovalnik. Ledene kocke nato dodajamo različnim pijačam, ki bi jim želeli obogatiti okus, še posebno odlično se bodo obnesle v limonadi ali ledenem čaju.