KUHAR TEDNA

Lososovi sirniki izpod rok Janija Jugovica

Objavljeno 03. maj 2016 15.00 | Posodobljeno 03. maj 2016 15.00 | Piše: Špela Ankele

Ko boste Janijeve sirnike poskusili enkrat, si jih boste za zajtrk, večerjo ali kar tako za nekam vmes želeli vsak dan.

Janija Jugovica so si ljubitelji kuharskih oddaj verjetno zapomnili, saj je sodeloval v kuharskem šovu Gostilna išče šefa. Med snemanjem oddaje je spoznal Tejo Perjet. Skupaj nista ustvarila le kuharskega studia Tejani, ampak tudi družino, saj se jima je pred sedmimi meseci pridružila prvorojenka. Ker ima rad izzive, je to pomlad postal promotor blagovne znamke Rio Mare, zato se je poigral z idejo, kako ribice iz konzerve vpeti v nezahteven recept. Navdih zanj je poiskal v Rusiji, kjer male puhaste palačinke imenujejo sirniki. Recepta se lahko lotijo tudi kuharski začetniki. Ampak, pozor: ko boste Janijeve sirnike poskusili enkrat, si jih boste za zajtrk, večerjo ali kar tako za nekam vmes želeli pripraviti še drugič, tretjič … <

Za 4 osebe:


  • 2 fileja lososa v oljčnem olju
  • 250 g skute
  • 2 jajci
  • 6 žlic moke
  • maslo

Jajci ubijemo v posodo. Premešamo z vilicami, pri čemer pazimo, da ne stepamo predolgo. Dodamo skuto in nekoliko premešamo, nato še moko in premešamo le toliko, da dobimo povezano maso. Dodamo file lososa in na rahlo razmešamo.

Ljubitelji rdečega si lahko privoščijo merlot ali gamay, priporoča sommelierka Mira Šemić.

Z žlico polagamo maso na zmerno vročo ponev, v kateri smo raztopili maslo. Oblikujemo manjše palačinke in jih opečemo z obeh strani.

Jani Jugovic svetuje še:

»Palačinkice po želji potresemo s poljubnimi zelišči, okrasimo s kislo smetano ali pa z bučnimi rezanci, ki smo jih dobili tako, da smo na tanjše trakove narezano bučko najprej povaljali v moki, nato pa ocvrli v vročem olju.« Aromatični losos bo zahteval bolj aromatično vino in z dovolj kisline, ki bo čistila usta maščobe sirnika, zato bo prava izbira sivi pinot ali chardonnay. 

Deli s prijatelji