ČEMAŽ

Divje za zdravje

Objavljeno 28. marec 2017 17.00 | Posodobljeno 28. marec 2017 17.00 | Piše: S. N.

Blagodejno vpliva na celoten organizem, med drugim spodbuja delovanje žlez, krvni obtok, čisti prebavno pot in razkužuje dihalne poti.

Čemaž je po besedah Daria Corteseja, neutrudnega potohodca, pisca in raziskovalca narave, divja zelenjava ena a. K sreči je značilno dišečega medvedjega česna toliko, da se zanj še ni bati, čeprav postaja iz leta v leto bolj priljubljen in ga nabira vse več ljudi. Lahko ga gojimo tudi doma, da se ne bomo zanj borili z medvedi, ki se radi pasejo na njem, da si očistijo želodec, črevo in kri. Podobno kot regrat je čemaž očiščevalna in krepčilna rastlina pomladi. Blagodejno vpliva na celoten organizem, med drugim spodbuja delovanje žlez, krvni obtok, čisti prebavno pot in razkužuje dihalne poti.

Čemaževa juha

Recept radovljiške gostilne Lectar

za 4 osebe:
  • 40 dag čemaža
  • 5 dag mletega česna
  • 10 dag moke
  • poper, olje, lovor, majaron
  • voda ali jušna osnova
  • kisla smetana
Čemaž operemo in ga narežemo na manjše kose. V kozici prepražimo sesekljano čebulo in česen. Dodamo narezan čemaž in prepražimo. Zalijemo z vodo ali jušno osnovo, dodamo začimbe in kuhamo. S paličnim mešalnikom zmešamo, da dobimo lepo zeleno barvo. Postrežemo z žlico kisle smetane.

 

Deli s prijatelji