POMOČ

Kako s površine sadja odstraniti čim več pesticidov

Objavljeno 08. november 2017 09.30 | Posodobljeno 08. november 2017 09.30 | Piše: M. F.

V kombinaciji z jedilno sodo ima voda pri pranju sadežev večjo moč.

Jedilna soda pripomore k čistejšemu sadju.

V skoraj vsakem gospodinjstvu je mogoče najti beli prah, ki je natrijev karbonat ali po domače jedilna soda. Uporaba te je neskončna, saj je dobrodošla tako pri pranju perila kot čiščenju površin, odmaševanju odtokov, negi oblazinjenega pohištva, dodana vodi pa učinkovito odstranjuje tudi pesticide s površine sadja, kar so nedavno zapisali v časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry.

»Uporaba pesticidov je pri gojenju sadja in zelenjave sicer pod stalnim nadzorom, kljub temu pa je pred uživanjem plodov narave treba z njihove površine te odstraniti,« je povedala voditeljica študije Lili He, znanstvenica na univerzi Massachusetts, in dodala, da je to nemogoče doseči zgolj s pranjem sadja z vodo.

»Ugotovili smo, da je mešanica jedilne sode in vode učinkovitejša pri izpiranju pesticidov in druge umazanije s površine kot sama voda. Jabolka zato vsaj 15 minut namakajte v litru vode, ki ste ji dodali dve žlički jedilne sode. Enako velja tudi za grozdje, hruške, druge podobne sadeže ter zelenjavo. Te nato temeljito sperite še pod tekočo vodo,« je povedala strokovnjakinja.

Še drugi načini

Prav tako lahko sadeže poškropite z belim kisom ter jih nato dobro sperete pod tekočo vodo. Kis namreč uniči na olupku prisotne bakterije.

Eden od načinov za temeljito pranje sadja je tudi namakanje tega v vodi z dodatkom morske soli. To počnite približno deset minut.

Kot poudarja Hejeva, noben pesticid sicer ni povezan z dolgoročnim učinkom na človeško zdravje, saj ni dokazano, da te snovi povečujejo tveganje za rakava obolenja. Zlasti ne v količinah, ki so dopustne za uporabo, vendarle pa gre za kemikalije, ki se jim je pametno v kar največji meri izogibati, pri tem pa je v učinkovito pomoč tudi jedilna soda.

Obstaja le manjša, povsem trivialna težava: ste tedaj, ko si zaželite jabolka, res pripravljeni čakati 15 minut, preden zagrizete v sočni sadež?

Deli s prijatelji