PRIPRAVA DOMA

Domači rjavi sladkor

Objavljeno 26. avgust 2017 19.00 | Posodobljeno 26. avgust 2017 19.00 | Piše: A. J.

Če pečete sladico, pa ga nimate pri roki, ga lahko preprosto pripravite sami doma.

Za večje količine sladkorja pomnožite količino mešanic iz recepta. Foto: Guliver/ Thinkstock

Od navadnega precej dražji rjavi sladkor lahko naredite v domači kuhinji. V trgovini z zdravo prehrano kupite melaso, poseben sladkorni sirup, ki spominja na med. V posodo stresite 200 gramov navadnega sladkorja in 84 gramov melase ter dobro zmešajte z mešalnikom. Sladkor je narejen, ko postane tekstura lahka, barva pa svetlo rjava. Če nimate mikserja, si pomagajte kar z vilicami. Če potrebujete rjavi sladkor za sladico, ki jo boste pekli v pečici, vam mešanice melase in belega sladkorja ni treba posebej mešati – preprosto dodajte pravilno razmerje obeh sestavin in jih zmešajte s preostalimi. V sladicah lahko namesto rjavega sladkorja v receptu uporabite druga sladila, denimo med ali javorjev sirup.

Doma narejen rjavi sladkor zahteva skrbno shranjevanje: spravite ga v posodo, ki ne prepušča zraka, ali plastično vrečko z zadrgo. Hranite ga lahko na sobni temperaturi. Rok trajanja je neomejen. 

Deli s prijatelji