KUHARSKI MOJSTER

Tomaž Kavčič o etiki s svetovnimi chefi

Vipavski kuharski mojster se je udeležil dogodka Care's. Poudarek je bil na skrbi za okolje in lokalno skupnost.
Fotografija: Tomaž Kavčič je znova navdušil. FOTOGRAFIJI: facebook
Odpri galerijo
Tomaž Kavčič je znova navdušil. FOTOGRAFIJI: facebook

»Kuhar mora biti ljudski, mora biti dostopen, naše poslanstvo je dajati in se po svoje tudi razdajati,« je večkrat povedal Tomaž Kavčič, vipavski kuharski mojster, ki ga zaradi televizijskih oglasov pozna verjetno prav vsak Slovenec.

Tomaž Kavčič je znova navdušil. FOTOGRAFIJI: facebook
Tomaž Kavčič je znova navdušil. FOTOGRAFIJI: facebook

Zaradi njegove skromnosti in miselnosti ga ne cenijo zgolj pri nas, temveč po vsem svetu, in tudi zato so ga letos znova povabili na gastronomski dogodek Care's (The ethical Chef Days), nekdaj poznan pod imenom Audi's Chefs Cup, ki je potekal od 28. do 31. marca na nadmorski višini 2250 m, natančneje v Kronplatzu na Južnem Tirolskem.

Tomaž se ga udeležuje že trinajst let, torej od samega začetka, nanj pa ga je spet povabil organizator, idejni vodja ter eden najbolj cenjenih italijanskih chefov Norbert Niederkofler.
Dogodek je potekal v Kronplatzu na Južnem Tirolskem.
Dogodek je potekal v Kronplatzu na Južnem Tirolskem.

Skupaj s številnimi znanimi imeni svetovne kulinarike, med katerimi so bili denimo Dominique Crenn, Alfio Ghezzi, David Kinch, Pedro Miguel Schiaffino, je Tomaž z eno jedjo poskrbel za nepozabno večerjo v AlpiNN – Food Space & Restaurant v Kronplatzu, kjer je svoj prostor na vrhu mogočnega gorskega očaka našel tudi edinstven muzej gorske fotografije Lume.
 

Lokalne sestavine in tradicija


Tomažu sta koncept in misija projekta Care's zelo domača, saj gre pri njem za skrb za okolje, za lokalno skupnost, etični in trajnostni pristop ter dejanja, in tako je bilo tudi letos.



Chefi niso pozabili niti na lokalne sestavine in tradicijo, ki se srečajo na globalnem nivoju, prav tako ne na etiko oziroma spoštovanje regije, sezonskost lokalnih izdelkov, dejavnike okolja, delo lokalnih pridelovalcev in kmetov, tradicijo in kulturo v vseh oblikah. In prav ta etika v kuhinji lahko povzroči pozitivne spremembe v našem vsakdanjem življenju ter tudi globalno.


V to verjame tudi Tomaž, ki je na dogodku uporabil kopuna; iz terciarnih delov je pripravil ragu, iz mesa je skuhal juho, iz kuhanega mesa je naredil kopunovo kremo, kožo je izsušil in jo uporabil za hrustljavost. Jedi je dodal jajce, ki ga je aromatiziral s 17 travniškimi in vrtnimi zelišči, nato pa pripravil jajčno kremo, servirano v jajčni lupini. Jed, ki si enostavno zasluži biti na vrhu sveta! 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije